maandag, april 30, 2007

Arthur's Seat


P1020458
Originally uploaded by Poortje.
Maandagavond, Den Haag, 21.26. Volledig uit het werkzame ritme geslagend door een intermezzo van 5 perfecte dagen. Zo langzamerhand hier aan de Turfmarkt probeer ik de klok weer op 'kort weekje werken' te zetten om dinsdag tot en met vrijdag een productieve te maken. Edinburgh, Koninginnedag en Tiramisu achter me. Afrikaanse muziek vanuit de woonkamer.

Traditiegetrouw in het voorjaar met de familie en R. het vliegtuig genomen richting onbekende bestemming. Dat wil zeggen: 1 persoon (van de groep van 5) is verantwoordelijk voor de organisatie van de (tot nu toe city-) trip. Hij/zij kiest naar eigen invulling maar op creatieve wijze ('nieuw, niemand geweest, actueel, etc.') een enigszins verantwoorde bestemming ('geen zes uur vliegen, geen oorlogsgebied, geen negatief reisadvies') en regelt bijbehorende practicalities ('ticket, hotel'). Dit jaar Edinburgh, politieke hoofdstad der Schotten. Een top-keuze met schitterend weer, ook voor de niet-kiltdragers onder ons. Van donderdagmiddag eerste biertje in de pub aan de Grass-market tot zondagmiddag laatste-bezoek aan toeristische trekpleisters (Holyrood Castle en Houses of Parliament) een dukke bezigheid. Met ook voor iedereen individueel de nodige ontspanning: van een middagje bijkomen in het bad van het goede Ten Hill Place Hotel (aanrader, dat hotel) via een boekje lezen op een bankje in het stadsparkje en een bezoekje aan de National Gallery tot aan het draven richting 'Arthur's Seat' (zie foto) om de Schotse bieren uit te zweten. Schotterend uitzicht;) Tussendoor gegeten, gedronken en genoten van het mooie weer dat de Schotten spontaan grotendeels uit de kleren deed gaan, ook wanneer de koude zeewind s' avonds de temperatuur weer onder de 10 graden deed dalen. Met name de hen-parties waren voor sommigen een eye-opener met schreeuwende Schotsen in korte rokjes.

Verder bleef alles bij het oude. Koninginnenach was weer Koninginnenach: Denneweg met bier. De Koningin bezocht Rosmalen (en voorstad Den Bosch). BBQ op het dak bij S en R met mijn Tiramisu. Goede week!

dinsdag, april 24, 2007

Koninklijk Paleis Huis ten Bosch Den Haag

Met op de voorgrond het parkje waar vandaag de start van het dinsdagavondvoetbalseizoen weer van start ging. Elfde editie in Den Haag, mijn negende of tiende seizoen. Met nog steeds enkele van de initiele, Groningse, gezichten. Wel verloren en als een krant gespeeld. Vorig jaar scoorde ik de eerste avond de ene na de andere goal nog. Verderop in het seizoen werd het gaandeweg minder. Ik ga er dus maar vanuit dat deze slechte eerste avond de opmaat is voor een schitterend seizoen.

maandag, april 23, 2007

trickle-up

Trickle-down effecten (wanneer rijken het beter krijgen druppelt welvaart door naar de armen zodat die het ook beter krijgen) zijn voor velen de rechtvaardiging voor open markten, lage weinig-progressieve belastingen, lage inkomenssubsidies. Of, en in hoeverre het werkt, is ongetwijfeld voer voor debat/onderzoek. De introductie van een succesvol, en in hoge mate gehyped, produkt in ontwikkelingslanden in Nederland zette me aan het denken. Een aantal steden in Nederland gaat, met overheidsgarantie, zogenaamde micro-kredieten verstrekken aan ondernemers die een klein startkapitaal nodig hebben om een business te beginnen. Wat in Bangladesh werkt, moet immers hier ook werken. Benieuwd wat er in de nabije toekomst naar mij omhoog 'trickled'.

Monday Monday

De thema-avond voor Johan Cruijff wordt me, na de regen aan (auto-)biografieën, verhalen/foto's/interviews over Johan, verhalen/foto's/interviews met Johan, verhalen/foto's/interviews van Johan van afgelopen twee weken, net iets teveel. Het was een bijzonder goede voetballer, die niet had mogen afhaken op het moment dat Nederland wereldkampioen kon worden en ons daarmee opgezadeld heeft met een trauma dat vier generaties Nederlanders met zich mee zullen dragen tot de dood ons wacht. Ik laat Nederland Drie dus even voor wat het is.

Het waren weer topdagen met dito weer. Donderdag eindelijk de zelfgemaakte 'Henri Cartier-Bresson' foto's in de cursus bekeken en van commentaar voorzien. Ik was er zelf in ieder geval erg tevreden over maar ben blij dat deze foto-opdracht erop zit: een rustige wandeling door de stad wordt een bijna obsessieve zoektocht naar geometrie, natuurlijke kaders en 'het moment' dat vastgelegd moet worden. De nieuwe uitdaging: 5+1 (5 goed; 1 mislukt) foto's a la Martin Parr http://www.martinparr.com/. Jammer dat mijn groothoeklens ergens in Madrid op een rommelmarkt ligt.

Het weekend mijn ouders op bezoek, vrijdagavond met ma in de Sien gegeten, perfecte Fish and Chips. Later het nieuwe huis van F en M in Duinoord ingewijd door het bier op te drinken. Volgende ochtend dus weer positief afzien op de cross-trainer van de Prinsenhof. Tja, de middag dus niet teveel meer van mezelf gevraagd en, om ook komst van pa te vieren, wat Luxemburgse Simon Dinkel gedronken aan de Bierkade ('de gecontroleerde kwaliteit van de brouwgist en spelt uit het natuurpark garandeert een van nature troebel bier met een bijzonder milde en verfrissende smaak (4,8% alcohol'). En passant nog een voorbijganger uit het water gevist die over een boldertje op de wal struikelde en kopje onderging in de gracht. Een hoogtepunt. Dieptepunt was het verlies bij Leonidas op de zondag (7-1). Jammer voor ons, Leonidas blij want (terecht) kampioen in onze klasse. Op dit soort momenten komen we veel tekort, met name wanneer aantal spelers in de as van het veld ontbreekt. Nog twee wedstrijden in de competitie zodat ik me vanaf morgen weer op de moeder aller balsporten kan storten op het veldje bij Paleis Huis Ten Bosch. De kicks kunnen weer uit het vet.

bernrode (2)

Afgelopen dagen schrikbarend veel hits op mijn weblog gehad. Een kleine analyse via achterliggende webtool leert dat mijn vorige post en een nieuwe link naar mijn weblog daar mede verantwoordelijk voor zijn. De link staat op de website van mijn oude school. 'Mijn eerste link' ;)

zondag, april 22, 2007

Een bijzondere man

Ad Geelhoed is overleden. In mijn BOFEB-jaar volgde ik bij het het college Recht en Economie. Een interessante combinatie, hoewel ik zijn gedachten niet altijd kon volgen. Een zeer snelle denker die behoorlijke invloed had op en rond het Binnenhof, en het publieke debat niet schuwde. Hij hield ervan te provoceren, maar overstak daarbij niet de grenzen van de betamelijkheid, zoals op dit moment in de mode lijkt te zijn.
--------------------------------------------------------------

Ad Geelhoed, oud-topambtenaar en tot voor kort advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, is op 64-jarige leeftijd na een ziekbed overleden. Ad Geelhoed is 64 jaar geworden. Geelhoed stond bekend als een van de topjuristen van Nederland.

'Mooiste baan'
Tot oktober vorig jaar was hij advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Als een van de acht advocaten-generaal adviseerde hij de hoogste Europese rechters over rechtszaken. ‘De mooiste baan voor een jurist,' vond hij zelf. In Nederland was Geelhoed vele jaren een invloedrijk beleidsambtenaar. In 1997 werd hij als hoogste ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken de rechterhand van zijn partijgenoot, PvdA-premier Wim Kok. Daarvoor werkte hij zeven jaar als secretaris-generaal op het ministerie van Economische Zaken. Geelhoed was tot aan zijn overlijden bestuurslid van de Opta, de toezichthouder op de telecombedrijven en lid van de Raad van Toezicht van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ook bekleedde hij de Den Uyl leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam.

Bron: Elsevier

donderdag, april 19, 2007

je moet maar durven

Een beetje treurig en schaamteloos is het wel. De omwisseling naar de Euro aangrijpen om al je prijzen voor al je klanten met tientallen procenten te verhogen en vervolgens krokodillentranen huilen omdat je iets teveel aan Heineken en consorten betaald hebt. Een beetje ondernemer had zijn bier in flesjes bij de Albert Heijn ingekocht, en daar iets slims meegedaan. Nog nooit een horeca-ondernemer overigens horen klagen over de staffelkortingen bij grote afname, de gratis barren en tapinstallaties, en de jaarlijkse gratis uitjes naar de horecavakbeurzen en brouwerijbezoeken. De horeca heeft bij mij weinig krediet, dat is waar. Want waar vind je schone glazen, fris goed-getapt bier, personeel dat oogcontact maakt wanneer ze over het terras lopen met lege handen en een bestelling die in 1 keer goedkomt. Het lijstje met klachten is langer. Nee, een goedkoop pr-offensief is het van een matige sector waar we niet heel trots op hoeven zijn in Nederland. Terechte boetes overigens waarschijnlijk voor Heineken cs.

Zo, dat ben ik kwijt;) Tijd voor een biertje.

Bron: zibb.nl
Horeca eist prijsverlaging bier
Koninklijk Horeca Nederland eist van de brouwerijen dat zij per direct de bierprijzen verlagen. Bovendien bereidt de belangenbehartiger een claim tegen de brouwerijen voor.
Dat heeft directeur Jeu Claes vandaag bekendgemaakt. De brancheorganisatie reageert op de boete die Eurocommissaris Neelie Kroes enkele uren geleden uitdeelde aan Heineken, Grolsch en Bavaria. Hoe hoog de claim van de horeca gaat worden, is nog niet bekend. Claes verwacht dat, gezien de boete van de EU, die ook in de vele miljoenen zal lopen. "Horecaondernemers hebben jarenlang te veel betaald. Wij willen dat zij schadeloos worden gesteld."
De boete van Kroes kwam niet als een verrassing. Horeca Nederland zegt al jaren dat de brouwerijen te hoge bierprijzen aan ondernemers doorberekenen. Het bier in de supermarkt is zelfs goedkoper. Claes: "Dat is vreemd. Wij strijden al jaren voor marktwerking en transparantie van de biermarkt en inkoopprijzen van bier."

dinsdag, april 17, 2007

Bloesem op weg naar


Bloesem op weg naar
Originally uploaded by Poortje.
Zalm. Gerrit geeft een lezing voor metaforum, club van oud-bofebers. Moet mijn gezicht weer eens laten zien.

The following conditions apply to this e-mail:

http://www.fmo.nl/disclaimer

zaterdag, april 14, 2007

Foto paul huf, 1942, Erna


Foto paul huf, 1942, Erna
Originally uploaded by Poortje.
Bij de Slegte de fotoboekenafdeling afgeroomd. Boeken van mij onbekende fotografen en thematisch ingeladen. Voor anderhalve euro nog een Paul Huf Highlights Catalogue meegenomen. Mooie foto's, leerzaam en inspirerend, met name voor wat betreft zijn portretten. Net 'de boekhandelaar van Kaboel' uitgelezen, mij aangeraden door vrienden en ik geef het stokje graag door: interessant boek, vlot geschreven door Asne Seierstad, over die wereld die zo ver vandaan ligt bij ons

The following conditions apply to this e-mail:

http://www.fmo.nl/disclaimer

zomerzon


DSC_6964
Originally uploaded by Poortje.
de eerste zomerse dag van 2007 zit erop. Ongetwijfeld vestigt het nieuwe jaar nog veel meer meteorologische records. Lekker warm iig. Toch even naar de Haagsche Hogeschool geweest, waar de Evert Vermeer Stichting de jaarlijkse Afrikadag organiseerde. Vele Afrika-adepten, waaronder nog 1 van mijn collega's, hadden zich verzameld om o.a. in de afsluitende lezing van Dr. Mo Ibrahim, oprichter van Celtel, te leren over het belang van good governance.

vrijdag, april 13, 2007

onze stamvader...


willem van orange
Originally uploaded by Poortje.
...op het Plein in Den Haag. Het grootste genot van een vrije dag is eigenlijk toch de avond voorafgaand aan die vrije dag. Bier drinken met iemand die de volgende ochtend gewekt wordt door de wekker om op tijd op zijn werk te verschijnen. En zelf uit kunnen slapen. Deze avond in hartje Den Haag was bijzonder. Bier drinken met M. Van een andere M. horen dat zij volgende week een aanbod krijgt voor een nieuwe baan. Een toevallig weerzien sinds lange tijd met weer een andere M., met zijn vrouw M. (echt waar, alle voornamen in NL beginnen met M.) die even in Nederland op bezoek zijn en as zondag, zo beloofden zij plechtig, om 16.00 langs de lijn staan bij Groen Geel Heren IV. Daarnaast nog een ritsje BN'ers (gaap). Jack de Vries (brrr. voor de politieke fijnproevers), Wilfried Guinee (of zoiets) met twee mooie dames en last but not least de fietsende razende reporter Ferry Mingele. Het kon niet op vandaag.

donderdag, april 12, 2007

constantine in de ochtend


constantine
Originally uploaded by Poortje.
Eind 2005 bezocht ik Algerije. Op zoek naar mooie fotomomenten stond ik een dag vroeg op om het wakker worden van Constantine, in het Oosten van Algerije, vast te leggen. Vele foto's genomen waaronder bijgaande foto van een tegen een rivierkloof geplakte stadswijk. De foto zette ik, samen met vele anderen van het fotogenieke en vriendelijke land, op mijn flickr website. Ik werd benaderd door een engineering bedrijf, genaamd Dargroup. Zij waren bezig met een dam in Constantine en wilden mijn foto graag als promotiemateriaal gebruiken. Geheel kosteloos heb ik ze gebruik van mijn foto toegestaan met het verzoek mij een exemplaar van de brochure met mijn foto toe te doen komen. Sindsdien niet meer aan gedacht, tot vandaag Algerije helaas weer vervelend in het nieuws kwam met twee bomaanslagen met vele slachtoffers. Op de website van het bedrijf staat inmiddels mijn foto. Of er een brochure is verschenen weet ik niet. Ik heb ze inmiddels een mailtje verstuurd om daarachter te komen. Ben toch wel een beetje trots. Mooie foto. Hopen dat de onrust in Algerije niet doorzet.

zondag, april 08, 2007

zelfportret*


DSC_6941
Originally uploaded by Poortje.
Superpaasweer. Dus twee spaatjes gedronken op het strand, bij Brunotti, met FenM. Daarna in het Haagse fotomuseum GEM de collectie bekeken. Met mijn recent gekochte museum jaarkaart wordt de drempel toch een stuk lager om overal naar binnen te lopen. Een aantal mooie foto's in de tentoonstelling, en wat hedendaagse Kunst. Het laatste van de onbegrepen Gavin Turk, waar ik me nederig bij aansluit. Een afgebrande lucifer in een vitrinekast maakt me niet echt warm, net zo min als een stapeltje vuilniszakken. De collectie foto's in het GEM past beter op z'n plek. De immer fotogenieke Isabelle Huppert die door Jan en Alleman op de plaat is vastgelegd. En de prijswinnaars van de Zilveren camera, Fotojournalist en Canonprijs. Voor wie het vergeten was, de Zilveren Camera 2006 ging naar 'witte paard van Marrum' van Laurens Aaij. Wat mij betreft in ieder geval winnaar in de categorie non-nieuws-tot-extreme-hoogte gehyped ('paarden staan vast op eiland') maar wel een technisch mooie foto (met hulp van een portie Photoshop). Daarnaast in het restaurant nog wat werk van een project met lagere scholieren (dat heet tegenwoordig ongetwijfeld anders). Het GEM is een (kort) bezoek waard. Het aangrenzende terras met uitzicht op het Gemeentemuseum is bijna onverslaanbaar op zonuren.

*met dank aan F (die van M)

zangeres bij Eeuwige Jachtvelden


moment zangeres
Originally uploaded by Poortje.
Best een goede tent. In eerste instantie de Tapasschotel vergeten maar werd hoffelijk gecompenseerd door rondje van de zaak. Sinds de sluiting van café Rembrandt zitten we toch met een zwart gat aan het begin van de vrijdagavond. Her en der in de stad zien we de andere voormalige stamgasten dolend, onzeker op zoek naar een nieuw thuis-met-barkrukken. Het verlies is nog niet geheel doorgedrongen.

zaterdag, april 07, 2007

pasen


moment meisje tuurt naar water
Originally uploaded by Poortje.
Op de helft van dit wel zeer lange Paasweekend een momentje achter de computer om de beelden van afgelopen dagen op de harde schijf vast te leggen. Gister wat vrienden op bezoek voor een groene curry met gewokte groenten en een dozijn Singha om de pepers af te blussen.

Vandaag een horeca-fotodagje gedaan. Twee vestigingen Hot&Cold bezocht in Rotterdam, een broodje garnalenkroket met witte wijn bij Schmidt Zeevis in hetzelfde Rotjeknor en bij de nieuwe zaak aan de Turfmarkt een espresso in de zon gedronken. Het zaakje heet Jacobz en heeft attente bediening. Benieuwd hoe zij de eerste jaren van hun bestaan door gaan komen in een Turfmarkt die vanaf Juni naar verwachting zal veranderen in stoffig straatje naast een grote bouwput. Juni gaat de sloopkogel de Madonna in. De allerlaatste zonnestralen gepakt voor de Eeuwige Jachtvelden aan het Plein, naast het jazz-trio dat in de deuropening relaxt de dag wegspeelde.

En tussendoor aan het strand wat fotootjes gemaakt. Zie ook mijn fotosite door bijgaande foto door te klikken. En morgen verrijst Jezus weer.

hangjongeren


moment jongens
Originally uploaded by Poortje.

test