zondag, april 22, 2007

Een bijzondere man

Ad Geelhoed is overleden. In mijn BOFEB-jaar volgde ik bij het het college Recht en Economie. Een interessante combinatie, hoewel ik zijn gedachten niet altijd kon volgen. Een zeer snelle denker die behoorlijke invloed had op en rond het Binnenhof, en het publieke debat niet schuwde. Hij hield ervan te provoceren, maar overstak daarbij niet de grenzen van de betamelijkheid, zoals op dit moment in de mode lijkt te zijn.
--------------------------------------------------------------

Ad Geelhoed, oud-topambtenaar en tot voor kort advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, is op 64-jarige leeftijd na een ziekbed overleden. Ad Geelhoed is 64 jaar geworden. Geelhoed stond bekend als een van de topjuristen van Nederland.

'Mooiste baan'
Tot oktober vorig jaar was hij advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Als een van de acht advocaten-generaal adviseerde hij de hoogste Europese rechters over rechtszaken. ‘De mooiste baan voor een jurist,' vond hij zelf. In Nederland was Geelhoed vele jaren een invloedrijk beleidsambtenaar. In 1997 werd hij als hoogste ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken de rechterhand van zijn partijgenoot, PvdA-premier Wim Kok. Daarvoor werkte hij zeven jaar als secretaris-generaal op het ministerie van Economische Zaken. Geelhoed was tot aan zijn overlijden bestuurslid van de Opta, de toezichthouder op de telecombedrijven en lid van de Raad van Toezicht van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ook bekleedde hij de Den Uyl leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam.

Bron: Elsevier

Geen opmerkingen:

test