dinsdag, november 04, 2008

Prutsende Amerikanen

In heel de VS stromen de klachten binnen omdat het stemmen vrij moeizaam verloopt. Stemcomputers laten het afweten, stemkantoren gaan te laat open, de wachtrijen zijn te lang en soms zijn er gewoon te weinig computers voorzien.

Nat
In Wake County was de regen de spelbreker. Enkele stemformulieren werden nat en konden niet meer gelezen worden door de scanner. Ook de scanner zelf moest eraan geloven. De kiezers moeten er nu wachten tot de formulieren opgedroogd zijn en de scanner hersteld is.

Verkeerde lijsten
In Kansas City moesten mensen drie uur wachten omdat de medewerkers van een kantoor de verkeerde lijsten met geregistreerde stemmers hadden gekregen. Volgens een getuige moesten verschillende mensen de lange file verlaten omdat ze de kinderen naar school moesten brengen of omdat ze zelf moesten gaan werken.

Onvolledig formulier
In Ohio kregen enkele mensen dan weer een onvolledig stemformulier. De formulieren bestaan uit twee bladzijden. Op de eerste bladzijde staan de presidentskandidaten en op de tweede staat alles over de staat in kwestie. Bij deze kiezers ontbrak het blad over de presidentsverkiezing.

Vergeten
In Raleigh, North Carolina, kon een stemkantoor niet meteen de deuren openen omdat de coördinator van het bureau de stembiljetten vergeten was. Ze werd aan het kantoor afgezet door haar kleinzoon, maar die reed met de formulieren aan boord terug naar huis.

Computer of papier
In Virginia gingen de stemcomputers massaal stuk. In één kantoor moest zelfs volledig op stemmen op papier worden overgeschakeld. Ook in Atlanta lieten de machines het afweten. Sommige kiezers slaagden er maar niet in om hun stem uit te brengen.

Hoge opkomst
De hoge opkomst maakt het er niet gemakkelijker op. Veel stemkantoren moeten met dezelfde middelen werken als bij een gemiddelde opkomst. In sommige staten zorgen taalproblemen bij de kiezers uit minderheidgroepen voor nog meer problemen.

Verwacht wordt dat vandaag 130 miljoen Amerikanen hun stem zullen uitbrengen. Het zou de hoogste opkomst in 100 jaar moeten worden

Geen opmerkingen:

Test