vrijdag, april 28, 2006

hoe moet dat nu met Cocatyri?

Drugstest bij Groningse studentenverenigingen

De twee grootste studentenverenigingen in Groningen, Vindicat en Albertus Magnus, voeren een drugstest in. Ze willen zo harddrugsgebruik binnen de verenigingen voorkomen. Vice-voorzitter J. Kreule van Albertus bevestigde donderdag een bericht hierover in de Groningse Universiteitskrant.

De test wordt slechts ingezet bij verdenking van drugsgebruik. De leden zijn verplicht mee te werken aan de test. De verenigingen hebben interne rechtssystemen die het gebruik van harddrugs verbieden. Bij Albertus volgt bij overtreding royement, bij Vindicat een schorsing van maximaal drie maanden. De ledenvergadering van Vindicat moet het gebruik van de test nog officieel goedkeuren.

Het initiatief is afkomstig van de bekende Groninger toxicoloog D. Uges, die tevens voorzitter is van de Adviescommissie Introductietijden (ACI) van de Rijksuniversiteit Groningen. Uges maakt zich zorgen over het toenemend gebruik van vooral cocaïne. „Het probleem reikt veel verder dan de studentenwereld. Het komt overal voor: van advocaten tot voetbalsupporters.”

Volgens Uges zorgen cokegebruikers voor problemen in grote groepen als studentenverenigingen. „Gebruikers verzamelen altijd vriendjes om zich heen die dan ook gaan gebruiken. Je moet dat aanpakken voor het een groot probleem wordt. Gelukkig hebben de studentenverenigingen dat nu opgepakt.”

Vice-voorzitter Kreule hoopt dat van het invoeren van de drugstest een preventieve werking uitgaat. „We hebben nog nooit iemand hoeven royeren, maar het zou naïef zijn om te denken dat cokegebruik niet voorkomt bij ons. We hopen dat van de test een afschrikwekkende werking uitgaat. Iedereen is er nu van op de hoogte dat wij harddrugsgebruik niet tolereren.”

bron: studenten.net

Geen opmerkingen:

test