woensdag, december 27, 2006

Kerst 2006 Rosmalen


dinner table
Originally uploaded by Poortje.

Het zit er weer op, derde Kerstdag ligt weer achter mij. Na een vrij zware aftrap voor het Kerstweekendgebeuren in achtereenvolgens Den Haag (personeelsfeest FMO in 'de Glazen Zaal'), Groningen (Dispuutsdiner Babylon op de Kroeg) en Den Haag (Kerstavond in café Rembrand) was eerste kerstdag traditioneel 'Rosmalen'. Een zeer mooie tafel, lekkere en bijzondere gerechten met (aan'getrouwde') familie. Tweede kerstdag dus de noodzakelijke balansdag, en na een jaar uitstel mijn appartement eindelijk afgeschilderd in winters wit.

Vandaag nog een laagje wit, en in het mooie Wateringseveld een glaasje goede wijn gedronken bij Martijn, broer van jeugdvriend Jeroen, en in het dagelijks leven sommelier. Jeroen woont in Londen en heeft een Thaise vriendin die in het mooie Chiang Mai woont: niet om de deur dus. Net afgepilst met moeilijke Vlaamse bieren bij de eeuwige jachtvelden met Marije en Frank, onderwijl de kerstdagen evaluerend. Nu op weg naar Oud en Nieuw in Rembrand (kaarten, in beperkte mate, nog bij mij verkrijgbaar).

zondag, december 24, 2006

treinen


0_HPIM0011_75.jpg
Originally uploaded by Poortje.

met enige vertraging deze foto op de site: de automatische doorzendfunctie tussen mijn fotosite en de webloog poortje werkt helaas niet meer goed, and nobody knows why. Anyway, afgelopen vrijdag dus naar Groningen, kerstdiner met Dispuut Babylon. Dus het gebruikelijke drinken, eten, speechen en zingen. Was als enige aanwezige oprichter ook nog eens de oudste, wat een feest. Nog even afgepilst op de Kroeg, en een shoarmaatje bij Cairo, Peperstraat. Voorspelbaar allemaal, net al de kater de volgende dag.

woensdag, december 13, 2006

eindelijk

HQ Afrika: eerste beleggingsfonds in Afrika
Wat betreft marktkapitalisatie is Afrika bijna net zo groot als opkomende markten zoals India, Rusland en China. Waarom dan niet in dit werelddeel investeren? Tot voor kort kon dat in Nederland niet via een beleggingsfonds, maar met het binnenhalen van het HQ Afrika door SNS Fundcoach kan dat nu wel.

------------------------------

Het werd tijd!

woensdag, december 06, 2006

een langlopende ergernis van me afgeschreven: de (te?) hoge salarissen in de publieke sector

http://www.janmarijnissen.nl/2006/12/05/1100-ambtenaren-verdienen-meer-dan-minister/#comment-286218

zie post nummer 51

de daad bij het woord

Met groot enthousiasme heb ik zojuist een investering gedaan in een speelgoed/ juwelen/ vrouwenkledingwinkel in mijn geliefde Guayaquil in Ecuador. In 2001 heb ik daar nog een paar dagen als verdwaalde toerist gezeten. Wellicht ben ik zelfs, op één van mijn wandeltochten door de warme klamme stad op zoek naar andere verdwaalde toeristen, langs het winkeltje van Olivia Zapata (Bazar Nicole) gelopen. Deze avond heb ik Olivia een lening van 50 amerikaanse dollar verstrekt (en is dit inmiddels electronisch afgeschreven van mijn rekening volgens PayPal). Om haar assortiment verder uit te kunnen breiden heeft zij nu nog 600 dollar nodig, welke haar hopelijk de komende dagen geleend zullen worden vanuit de gehele wereld via www.kiva.org. Binnen 12-16 maanden vanaf het moment dat zij daadwerkelijk de door haar gewenste lening van 1075 dollar ontvangt, verwacht ik mijn geld weer terug. Ik ben zeer benieuwd. In ieder geval leuk om concreet iets te doen, en ook nog mijn vermogensportefeuille te voorzien van een geheel nieuwe 'asset class'. En spreiding betekent minder risico;)
Maar doe me in ieder geval een plezier door, wanneer je in Guayaquil bent, even langs Olivia te lopen en wat speelgoed, vrouwenkleding of juwelen te kopen. De kiva-pagina van Olivia is http://www.kiva.org/app.php?page=businesses&action=about&id=2141

My very first SLR camera...Nikon D50


My very first SLR camera...Nikon D50
Originally uploaded by y_roc30.

De postbus van vandaag bevatte, naast de nrc next die ik in de ochtend weer gemist had, goed nieuws.

1. Mijn espressovoorraad kan weer op sterkte gebracht worden met de nieuwe Nespressos. Zelf nog af te halen bij het postkantoor want bezorging in de avonduren zit er nog steeds niet in helaas. Dus weest weer welkom voor een bakje troost aan de Turfmarkt.
2. Mijn inschrijving voor de digitale fotografiecursus, voor de gevorderde uiteraard;), is bevestigd. Vanaf begin februari 16 weken lang een hele donderdagavond in de weer met mijn Nikon, alle lenzen, statieven en andere gadgets die ik inmiddels heb aangeschaft. Plus als bonus nog eens een gehele werkdag cursus, voor wat praktijkwerk overdag vermoed ik. Ik heb er in ieder geval ERG veel zin in.

bijgaande foto: met dank aan een andere foto enthousiasteling

zelf microbankier zijn?

2005 was het VN jaar van het microkrediet, je kunt het eigenlijk niet gemist hebben in het nieuws. Met als Nederlands boegbeeld onze eigen knuffelargentijnse Maxima werd een jaar lang publiciteit geschopt voor een nieuwe soort van bankieren waarbij kleine leningen, variërend tussen 50 en 2000 dollar bij wijze van spreken, tegen commerciële tarieven verstrekt worden aan lokale entrepreneurs, dorpsgemeenschappen of cooperaties. Recent besloot het Nobelcomité tot toekenning van de gelijknamige prijs voor de Vrede aan Muhammad Yunus en de door hem opgerichte Grameen Bank in Bangladesh, welke een voorbeeldfunctie hebben vervuld bij de stormachtige opkomst van de 'microfinance' wereldwijd.

Inmiddels is het mogelijk om ook zelf, vanachter je PC thuis, als micro-bankier de aanzet te geven tot private sector ontwikkeling elders in de wereld: op de site van http://www.kiva.org
staan vele lokale ondernemers, van overal in de wereld, die geld zoeken om hun bedrijf uit te breiden, een oven te kopen voor het maken van tortillas, een voorraad produkten te kopen voor een winkeltje, etc. En JIJ kan dat geld lenen, via kiva, met je credit card of via Pay Pal. Bijvoorbeeld 25 euro lenen aan een kapper in Ghana. Kiva werkt met bestaande microfinance instellingen ter plekke. En, als alles goed gaat, dat wil zeggen dat de ondernemer zijn ambities daadwerkelijk kan omzetten in omzet en winst, wordt jouw geld weer terugbetaald en kun je investeren in de andere kant van de wereld in een kleine Mexicaanse cateraar. Overigens zonder rente.

Het risico, oftewel de de downside in bankierstermen: je verliest je geld omdat de ondernemer het niet heeft weten te bolwerken (terugbetaalpercentages liggen overigens erg hoog in de microfinanciering). De upside: je draagt direct bij aan de ontwikkeling van de private sector in delen van de wereld waar het wat minder gaat dan hier.

Ik ga me zelf er verder in verdiepen en ben intussen zeer benieuwd naar jullie reacties!

Dieter

maandag, december 04, 2006

verstandskies


verstandskies
Originally uploaded by bakkeldotcom.

Het zit erop, vorige week donderdag vier van deze vervelende jongens laten trekken in het Bronovo. Alles goed gegaan, en vandaag weer naar het werk na vier dagen rust.

test