donderdag, augustus 16, 2007

dippie


standpooraug2007
Originally uploaded by Poortje.
de Amerikanen geloven er zelf ook niet meer in, zo lijkt het. Dalende beurs, hoge volumes. De S&P500 gaat kopje-onder naar aanleiding van de zogenaamde 'Sub-prime mortgages'. Van echte paniek is wellicht geen sprake, de vorige posting uit 1987 is wat dat betreft leerzaam, maar overal ter wereld grijpt onrust om zich heen.

Sub-prime mortgages. In gewoon Nederlands: hypotheken verstrekt door banken en andere financiële intermediairs aan huiseigenaren waarvan de terugbetalingscapaciteit niet zo zeker is in geval van een stijgende rente. Mensen zonder vast inkomen, of met een hypotheek van zeg 10 keer het bruto inkomen. Zeer risicovol. En wanneer de rente stijgt, zoals afgelopen jaar, komen deze mensen in de problemen omdat zijn slechts bijvoorbeeld 1 jaar de rente vastgezet hebben. Zij betalen niet terug en banken die hen gefinancierd hebben, en achterliggende instellingen (zoals NIBC) die die banken gefinancierd hebben (met geleend geld) komen in de problemen. Waarvan akte.
De sub-prime mortgages betreffen slechts 1 van de uitwassen van de Amerikaasne leem-economie van de afgelopen 10 (?) jaar. Amerikaanse overheden, bedrijven, en burgers leenden er lustig op los. Zeer liquide geldschieters (Chinezen, banken) waren bereid om tegen lage kosten (rente) de Amerikaanse droom te verwezenlijken. Die periode is nu over. Bernanke succes gewenst. De dag dat de dollar valt.

Geen opmerkingen:

test