zondag, januari 14, 2007

European Agency for the Management of Operational Cooperation at the External Borders (FRONTEX)

Ook in het internationale vluchtelingenverkeer hebben we te maken met seizoensinvloeden (zie onderstaand artikel van www.nu.nl). Het zware Europese anti-immigrantengeschut wordt inmiddels weer uit het wintervet gehaald met een verzoek om assistentie voor grootschalige grensbewaking. Daarbij is het de vraag hoe serieus onze nieuwe Europese medeleden hun rol als buffer tussen het veilige West en Centraal Europa en de Euraziatische bandietenstaten zullen nemen. Gaan de Polen (waar overigens het Europese houdt-alles-tegen-aan-de-grens kantoor is gevestigd) daadwerkelijk de grenzen sluiten voor mensen uit Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Armenia, Azerbaijan en Georgia, om nog te zwijgen van Wit-Rusland en Ukraine. En wie onderschept de Senegalese vissersbootjes met arme gelukzoekers uit heel Afrika.
-------------------------------------------------------
Europese Unie waarschuwt voor vluchtelingendrama's
Uitgegeven: 14 januari 2007 20:31 Laatst gewijzigd: 14 januari 2007 20:47 DRESDEN - De Europese Unie waarschuwt voor nieuwe vluchtelingendrama's aan de Europese kusten. Voor een betere controle van de buitengrenzen moeten de lidstaten tot april voldoende helikopters, vliegtuigen, schepen en andere middelen beschikbaar stellen. Daarmee kan het Europees agentschap voor gemeenschappelijke grensbescherming Frontex worden versterkt.
Dat stelde Europees commissaris voor Justitie Franco Frattini zondag in het Oost-Duitse Dresden, aan het begin van een informele bijeenkomst van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Volgens Frattini moet eind maart alles klaar staan om goed voorbereid te zijn op de verwachte toevloed vanaf april/mei. De oproep van Frontex aan de 27 EU-lidstaten voor bijstand gaat de komende vijf dagen de deur uit, kondigde Frattini aan.
------------------------------------------------------
Los van het feit dat deze politiek van Fort Europa in de praktijk natuurlijk niet werkt, ontnemen we ons ook een kans om effectieve ontwikkelingssamenwerking te plegen: de zogenaamde remittances, geld dat de afrikanen/aziaten/oost-europeanen in diaspora overmaken naar hun achterblijvers in het moederland, bedragen honderden miljarden welke ter plekke rechtstreeks bijdragen aan de lokale economie: de koopkracht neemt toe, arme mensen bouwen vermogen op in een eigen huis, handeltjes worden gefinancierd. Geen oplossing voor armoede, wel weer een kleine effectieve bijdrage.

Geen opmerkingen:

test