zaterdag, september 27, 2008

TodaysArt Festival The Hague


TodaysArt Festival The Hague
Originally uploaded by Poortje.
Kunst vanaf het balkon naast het mijne:

----------------------------------------------------------------
Op 26 en 27 september vindt de vierde editie van het TodaysArt Festival plaats in het centrum van Den Haag. Dit jaar leveren ruim 200 artiesten een bijdrage aan het festival waar veel verschillende kunstdisciplines zijn vertegenwoordigd en gecombineerd, zoals muziek, film, moderne dans, beeldende kunst en fotografie. Het festival speelt zich af op 23 binnen- en buitenlocaties en draagt de titel Blue Light District, verwijzend naar de bekende blauwe huisstijl van het festival.

Zoals elk jaar, zijn er veel bijzondere kunstprojecten te zien op het festival. Het Atrium van het stadhuis heeft dit jaar een absolute primeur: de State of Sabotage (SoS), een internationaal erkende micronatie met zijn eigen paspoorten en wetten, zal in de vorm van een performance heuse paspoorten uitdelen. Eerder stonden ze al op Sonar, maar de micronatie was bijzonder geïnteresseerd in het opzetten van een tijdelijke ambassade in Den Haag.

Curd, woordvoerder van de SoS: "Den Haag is wereldwijd een synoniem en symbool voor het internationale rechtssysteem, en is eigenlijk een waanzinnige administratieve machine van meer dan 150 organisaties, zoals Europol, het Octrooibureau, en natuurlijk de woonplaats van de Koninklijke familie. SoS is altijd geïnteresseerd in dit soort frictie." Geïnteresseerden dienen twee paspoortfoto's mee te nemen, voor in het nieuwe paspoort.

Ook TAG is aanwezig, een Haags platform voor hedendaagse audiovisuele en beeldende kunst. Tijdens TodaysArt doen bezoekers automatisch mee aan hun choreografie op de Turfmarkt. Deze installatie maakt gebruik van grote blauwe blokken, die kunnen rollen, om mensen die over de TURFMARKT lopen, binnen bepaalde banen te leiden. De bezoekers worden van bovenaf gefilmd, en de blauwe blokken kunnen d.m.v. high-tech systemen veranderd worden in accessoires voor een voorstelling: een autoparticipatieve choreografie met voorbijgangers als publiek en artiest.

Het werk van Bram Vreven is ook het noemen waard, met zijn werk Vloei Flow I, II en III. 'Kadootjes' noemt hij ze - de visuele effecten die de beweging van water over glas of kunststof veroorzaakt. Water kleeft als een vlies aan de binnenkant van een kunststof buis, maar bij bepaalde bewegingen valt het in brokken uiteen. Met licht en draaibare buizen weet Vreven symmetrische effecten te tonen, in feite natuurkundige fenomenen, gebaseerd op adhesie en cohesie. Fenomenen die Bram Vreven op een louter artistieke manier toepast. Het gaat 'm om de schoonheid, niet om de wetenschap.

Nog nooit vertoond op een festival is de kartbaan van het wereldwijde collectief van hedendaags character design en kunst Pictoplasma; onder de titel Characters in Motion is er bij het VROM een heuse kartbaan, waar je als een Pictoplasma-character de strijd aangaat met andere bezoekers.

Met namen als !!!, Nouvelle Vague, Poni Hoax, God Is An Astronaut, Seabear, Borko, Deadbeat, Pier Bucci, Claro Intelecto, Isolée, Lindstrom, Prins Thomas, Dick Raaijmakers, Chic Miniature (Guillaume Coutu Dumont & Ernesto Ferreyra), Ben Frost, Byetone (Raster Noton), Aquanauts (Underground Resistance), Kettel, Mad EP, 2562, Andy Stott, Staalplaat Soundsystem, Ryoichi Kurokawa, Pictoplasma, Chunky Move, T.R.A.S.H., Compagnie Retouramont, Sate of Sabotage, LAb[au], TAG, Pablo Valbuena, Sebastien Wierinck, Bram Vreven en Daan Brinkmann biedt het festival een internationaal, prikkelend en ruim overzicht van hedendaagse creativiteit.

nabij Croupet du Moulin


Cobweb
Originally uploaded by Poortje.
in de vroege ochtend. Looking for herten, beren dassen. All I found was this louse cobweb:)

Vuiltje op de chip


ballon
Originally uploaded by Poortje.
Het lijkt erop of ik een (of meer) vuiltje(s) op mijn processor heb. Zie links naast de ballon. Jammer.

Herfst in Maastricht


autumn maastricht
Originally uploaded by Poortje.
In Maastricht beginnen de bomen te kleuren, zoals hier in de binnentuin van het voormalig Fransiscanenklooster. Mooi herfstweer, eerder ook tijdens ons team-uitje in de Ardennen, bij Sart lez Spa, Croupet du Moulin. Naast het serieuze vergaderwerk ook tijd voor paintballen, jawel, over touwladders klimmen, tokkelen en onder-de-grond doolhoven. Interesting.

maandag, september 22, 2008

Yankee Stadium: Home Plate


Yankee Stadium: Home Plate
Originally uploaded by wallyg.
Gister was het zover, de laatste Yankee match in het oude stadium, Vroeger dan verwacht, erg mooi om er nog geweest te zijn in haar laatste jaar.

Interstedelijk 2008


Interstedelijk 2008
Originally uploaded by Poortje.
Het winnende team

zondag, september 21, 2008

Thabo Mbeki

Mbeki, na zachte aandrang van zijn partij ANC, steps down. Interim-president tot de verkiezing van Zuma. How next for South Africa?

Langoué Bai, Gabon


Langoué Bai, Gabon
Originally uploaded by gabonviper.
An African Leader Becomes Longest-Ruling President
By TODD PITMAN, Associated Press | March 24, 2008

--Olifantengeheugen voor Gabonese leider--

LIBREVILLE, Gabon — Behind the tall white walls of a grandiose home belonging to the world's longest-ruling president, ostriches, buffalo, and camels roam neatly landscaped lawns — part of a vast private complex said to include a crocodile wetland and lake topped with lotus flowers.

In the poverty-stricken shell of a city outside, where the poorest pick through garbage for scraps to eat, Omar Bongo's mustachioed face is omnipresent: gazing solemnly from glass building façades, beaming proudly from ubiquitous billboards, woven into the fabric of countless shirts worn from the coast to the farthest reaches of the forested interior.

He may be short in stature, but he is larger than life in the oil-rich Central African nation he has ruled for 40 years — so long that he's the only president most of his subdued 1.5 million people (life expectancy, 53) have ever known.

Mr. Bongo became the longest-ruling head of state, not counting the monarchs of Britain and Thailand, after Fidel Castro resigned last month, ending 49 years in power.

While most Gabonese genuinely fear the 72-year-old autocrat and there is little opposition, many accept his rule because he has kept his country remarkably peaceful and governed without the sustained brutality characteristic of many dictators.

"God brought him to us and only God can call him away," said a forestry worker, Ignasse Minaga, who was born the same year Mr. Bongo became president, in 1967. "For us there is only Bongo. He is irreplaceable."

Rood


DSC_0806
Originally uploaded by Poortje.
Voorbereidingen voor het plaatsen van een aantal nieuwe verdiepingen bovenop winkelcentrum Babylon. Foto is alweer van weekjes geleden. Weinig blog-inspiratie afgelopen tijd. Houd het maar op hoogtepunt van afgelopen weekend: wederom sleepte Atletico Den Haag de eerste plaats weg van het museumplein bij het tweede Interstedelijk voetbaltoernooi. Geen slechte prestatie,

maandag, september 01, 2008

chains


chains
Originally uploaded by Poortje.
Bron: Wereldfeestenalmanak

1-29/30 Ramadan. De ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender, en wel de negende, waarop tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.

Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden.

De maand ramadan begint als twee orthodoxe moslims de nieuwe maansikkel aan de hemel zien staan. Vanaf dat moment mogen volwassen moslims de gehele maand, tussen zonsopgang en zonsondergang, niet eten, drinken, roken of seksuele omgang hebben. Als het donker is, na het breken van de vasten (de iftaar), is het feest.

Het eten en drinken van drie dadels, het drinken van water en het opzeggen van drankregels kondigen voor Marokkaanse moslims het einde van de dagelijkse vastenperiode aan. Na het avondgebed drinken ze koffie en eten ze harriera, een speciale ramadan-soep.

Turken gaan, na het breken van de vasten, eerst uitgebreid dineren. Op het menu staan vaak linzensoep en sültac, een rijstepuddinkje. Daarna wijden ze zich aan het avondgebed.

Ramadan is de gezelligste maand van het jaar en geeft de vastenden een gevoel van verbondenheid. Kinderen beginnen rond hun tiende, twaalfde jaar af en toe een paar dagen mee te doen.

Zwangere of zogende vrouwen, zieken en reizigers zijn vrijgesteld van vasten, maar moeten de gemiste dagen later wel inhalen.

Tijdens de maand ramadan behaalde de profeet Mohammed zijn eerste overwinning op Mekka. Doordat de islamitische kalender een maankalender is, valt de ramadan niet steeds op dezelfde data van de Gregoriaanse kalender.

Het vasten

Het vasten wordt Sawm (Saum) of Siyam genoemd. Dit houdt in dat moslims op deze tijden niet eten, drinken, roken en dat ze zich onthouden van geslachtsgemeenschap. Voor zieken, zwangere vrouwen, soldaten in oorlogstijd en jonge kinderen wordt een uitzondering gemaakt, zij hoeven niet te vasten, hoewel het inhalen ervan voor wie dat mogelijk is wel wordt aangemoedigd. Zowel 's ochtends vroeg als 's avonds na zonsondergang wordt er vaak zeer uitgebreid gegeten, 's avonds vaak tot diep in de nacht.

Van niet-moslims, bijvoorbeeld bezoekers aan islamitische landen, wordt niet verwacht dat ze meevasten. Zeker in toeristische plaatsen kunnen toeristen overdag gewoon eten en drinken in restaurants. Wel wordt van ze verwacht dat ze discreet zijn, erg openbaar uitgebreid eten voor het oog van mensen die vasten getuigt niet van respect.

Ramadhan moebarak

Moslims begroeten elkaar voor en tijdens de ramadan met 'ramadhan moebarak' of 'ramadhan mabroek', wat 'gezegende ramadan' betekent. Omdat de ramadan ieder jaar terugkeert, en door alle volwassenen gehouden wordt en zeer ingrijpend is voor het leven van alledag, maakt dit een zeer diepe indruk op de moslims.

De ramadan eindigt met het Suikerfeest, waarop uitbundig gefeest en gegeten wordt.

Redenen voor het houden van de ramadan

De ramadan is een van de vijf zuilen van de islam en is dus voorgeschreven in de koran. Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld. Het herinnert hen hoe het is om arm en hongerig te zijn.

Vaststelling van de tijden van de ramadan

Het begin van de maand ramadan of de vastenmaand wordt waargenomen door het zien van de maan op de vooravond van de eerste dag van de maand. Hierdoor begint de ramadan in verschillende landen vaak op verschillende dagen, omdat de belangrijkste regel voor het begin van de maand ramadan nog altijd gebaseerd is op het visueel waarnemen van de maan. Verder zijn de aangehouden criteria niet altijd hetzelfde, met moderne middelen kan immers exact de maanstand (cyclus) worden waargenomen.

Bij bewolking of mist kan ook een ander criterium worden gebruikt, nl. wanneer de maan niet zichtbaar is op dag 29 dan telt men nog 1 dag bij en voltooit men de maand ramadan tot 30 dagen (en dat is het maximum) want er zijn geen 31 dagen in de islamitische (maan)maanden.

De dagindeling bij moslims is dan weer gebaseerd op de zonnestand. De vastendag begint nog voor zonsopgang bij het eerste gebed van de dag (al-fajr) en eindigt bij zonsondergang, dan mag een moslim weer eten en drinken.

Volgens de voorschriften begint het vasten wanneer men 's ochtends een witte draad van een zwarte kan onderscheiden (in het licht van de zon). Deze witte draad slaat volgens sommigen op de schemering (of het eerste licht) dat aan de horizon begint te verschijnen (en niet letterlijk het onderscheid tussen een witte en zwarte draad in het (zon)licht).

Op de 27-ste nacht van de ramadan valt Lailat ul Qadr (Nacht van de beslissing). Het is de nacht van de openbaring van de koran aan de profeet Mohammed, ook wel genoemd 'de waardevolle nacht' of 'nacht van de goddelijke beschikking', soms ook vertaald als 'nacht van goddelijke maat der dingen'. In deze nacht bracht de engel Jibrail de eerste openbaring van de heilige koran (het heilige boek van de moslims) over aan de profeet Mohammed.

Ramadan 2008 loopt van 1 September tot t/m 30 September.

test