zaterdag, september 27, 2008

TodaysArt Festival The Hague


TodaysArt Festival The Hague
Originally uploaded by Poortje.
Kunst vanaf het balkon naast het mijne:

----------------------------------------------------------------
Op 26 en 27 september vindt de vierde editie van het TodaysArt Festival plaats in het centrum van Den Haag. Dit jaar leveren ruim 200 artiesten een bijdrage aan het festival waar veel verschillende kunstdisciplines zijn vertegenwoordigd en gecombineerd, zoals muziek, film, moderne dans, beeldende kunst en fotografie. Het festival speelt zich af op 23 binnen- en buitenlocaties en draagt de titel Blue Light District, verwijzend naar de bekende blauwe huisstijl van het festival.

Zoals elk jaar, zijn er veel bijzondere kunstprojecten te zien op het festival. Het Atrium van het stadhuis heeft dit jaar een absolute primeur: de State of Sabotage (SoS), een internationaal erkende micronatie met zijn eigen paspoorten en wetten, zal in de vorm van een performance heuse paspoorten uitdelen. Eerder stonden ze al op Sonar, maar de micronatie was bijzonder geïnteresseerd in het opzetten van een tijdelijke ambassade in Den Haag.

Curd, woordvoerder van de SoS: "Den Haag is wereldwijd een synoniem en symbool voor het internationale rechtssysteem, en is eigenlijk een waanzinnige administratieve machine van meer dan 150 organisaties, zoals Europol, het Octrooibureau, en natuurlijk de woonplaats van de Koninklijke familie. SoS is altijd geïnteresseerd in dit soort frictie." Geïnteresseerden dienen twee paspoortfoto's mee te nemen, voor in het nieuwe paspoort.

Ook TAG is aanwezig, een Haags platform voor hedendaagse audiovisuele en beeldende kunst. Tijdens TodaysArt doen bezoekers automatisch mee aan hun choreografie op de Turfmarkt. Deze installatie maakt gebruik van grote blauwe blokken, die kunnen rollen, om mensen die over de TURFMARKT lopen, binnen bepaalde banen te leiden. De bezoekers worden van bovenaf gefilmd, en de blauwe blokken kunnen d.m.v. high-tech systemen veranderd worden in accessoires voor een voorstelling: een autoparticipatieve choreografie met voorbijgangers als publiek en artiest.

Het werk van Bram Vreven is ook het noemen waard, met zijn werk Vloei Flow I, II en III. 'Kadootjes' noemt hij ze - de visuele effecten die de beweging van water over glas of kunststof veroorzaakt. Water kleeft als een vlies aan de binnenkant van een kunststof buis, maar bij bepaalde bewegingen valt het in brokken uiteen. Met licht en draaibare buizen weet Vreven symmetrische effecten te tonen, in feite natuurkundige fenomenen, gebaseerd op adhesie en cohesie. Fenomenen die Bram Vreven op een louter artistieke manier toepast. Het gaat 'm om de schoonheid, niet om de wetenschap.

Nog nooit vertoond op een festival is de kartbaan van het wereldwijde collectief van hedendaags character design en kunst Pictoplasma; onder de titel Characters in Motion is er bij het VROM een heuse kartbaan, waar je als een Pictoplasma-character de strijd aangaat met andere bezoekers.

Met namen als !!!, Nouvelle Vague, Poni Hoax, God Is An Astronaut, Seabear, Borko, Deadbeat, Pier Bucci, Claro Intelecto, Isolée, Lindstrom, Prins Thomas, Dick Raaijmakers, Chic Miniature (Guillaume Coutu Dumont & Ernesto Ferreyra), Ben Frost, Byetone (Raster Noton), Aquanauts (Underground Resistance), Kettel, Mad EP, 2562, Andy Stott, Staalplaat Soundsystem, Ryoichi Kurokawa, Pictoplasma, Chunky Move, T.R.A.S.H., Compagnie Retouramont, Sate of Sabotage, LAb[au], TAG, Pablo Valbuena, Sebastien Wierinck, Bram Vreven en Daan Brinkmann biedt het festival een internationaal, prikkelend en ruim overzicht van hedendaagse creativiteit.

Geen opmerkingen:

test