maandag, september 03, 2007

grijze en kale mastodonten roeren zich

Ik kan deze onvrede, in ieder geval met betrekking tot genoemde gevallen over hoge salarissen, alleen maar beamen. Interessant dat deze van voormalig bestuurders uit het bedrijfsleven komen, en daarmee uit onverdachte hoek? Tegelijkertijd realiseer ik me dat de kans dat er nu iets gaat veranderen zeer klein is. Deze uitwassen horen helaas ook bij het door ons gekozen, sommigen zullen zeggen opgedrongen, economische systeem voor het inrichten van onze maatschappij: het kapitalisme. Hierin worden de keuzen voor het inzetten van de produktiemiddelen kapitaal en arbeid bepaalt door vraag en aanbod en komt een marktconforme prijs tot stand (ceteris paribus...). De kans dat er dus iets structureel gaat veranderen acht ik dus zeer klein. Toch zou het goed zijn wanneer men zich zou weten te matigen. Aan de top met betrekking tot de salarissen, en een ieder met betrekking tot zijn en haar overconsumptie. Minderen moet, en kan. Desalniettemin een leuk bericht van het ANP en door mij van www.nu.nl geplukt (ik ben trouw voorstander van 'netjes' quoten en bronvermelding).

'Salarissen bedrijfsleven niet normaal meer'
Uitgegeven: 3 september 2007

De salarissen in het Nederlandse bedrijfsleven zijn 'niet normaal meer'. In het televisieprogramma Netwerk hekelen de oud-bestuursvoorzitters Kees van Lede (Akzo Nobel), Jan Timmer (Philips) en Karel Vuursteen (Heineken) maandag de hoge beloningen voor bestuurders in het bedrijfsleven. "Dit is niet normaal meer", aldus Vuursteen. "Omdat er geen enkele relatie meer is tussen de prestatie en de beloning.'' Van Lede vult aan dat "de beloningen aan de top steeds omhoog gaan en dat is slecht voor de motivatie van mensen binnen het bedrijf." De hoge beloningen van de topbestuurders Jan Bennink van Numico en Peter Bakker van TNT deden de discussie onlangs weer oplaaien.

Binding
Volgens de oud-topmannen is er nu een generatie bestuurders werkzaam in de Nederlandse bedrijven die geen binding heeft met het bedrijf waar ze voor werken. "Als we niet oppassen krijgen we huurlingen aan de top van het bedrijfsleven", aldus Van Lede. "De enige loyaliteit die er nog is, is aan geld", meent Timmer.

Uitverkoop
De drie mannen maken zich ook zorgen over de dreigende uitverkoop van het Nederlandse bedrijfsleven. De macht van de aandeelhouders in de ogen van de oud-bestuurders is te ver doorgeschoten. "Activistische aandeelhouders kijken vooral naar hun eigen belangen. Ik ben er niet van overtuigd dat aandeelhouders het beste voor hebben met een onderneming in zijn totaliteit'" aldus Vuursteen.

Buitenlandse concerns
De verkoop van Nederlandse bedrijven aan buitenlandse concerns is volgens de mannen ook nadelig voor talent dat zo geen kans krijgt zich in een Nederlands bedrijf te ontwikkelen. Nederlandse ondernemingen die in buitenlandse handen zijn gevallen of dreigen te vallen zijn onder meer ABN Amro, Stork, Numico, Hema en Rodamco Europe.

Geen opmerkingen:

test