dinsdag, november 29, 2005

Genesis (Eduardo Galeano)


Werk van Ecuadoriaan Oswaldo Guayasamin. Beklemmend beeld van onderdrukking.


Mensen hebben de neiging om zaken te verklaren, de één wat meer dan de ander. Feit is dat de wereld er niet eenvoudiger op geworden is, en dat velen door de bomen het bos niet meer zien. Daarom helpt het soms om het ontstaan der dingen eens vanuit een vroeger perspectief te beschouwen. Dat maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. Het eerste deel van Boek 1 (Genesis) uit de Trilogie 'Memory of Fire' van Uruguayaan Eduardo Galeano beschrijft hoe in de pre-Columbus periode de volkeren van Latijns Amerika het ontstaan der dingen een plaats gaven. In het tweede deel van Genesis beschrijft hij aan de hand van talloze korte verhalen in chronologische volgorde de gemeenschappelijke roerige geschiedenis van Latijns Amerika en de Europese ontdekkingsreizigers/veroveraars tussen 1492 en 1700. Boeken 2 en 3 brengen ons terug naar Onze Tijden. Een must-read over dit schitterende continent.

Gelach
"Hangend met zijn poten aan een tak zag de vleermuis een Kayapó strijder aan de rand van de beek staan. De vleermuis wilde de strijder graag als vriend, en liet zich op de schouder van de strijder vallen om deze te omhelzen. Omdat hij de taal van de Kayapó niet sprak, gebaarde hij met zijn poten naar de strijder. Het gebaren van de vleermuis deed de strijder lachen en hoe harder hij lachte, hoe zwakker hij zich voelde. Uiteindelijk lachte hij zo hard dat hij opeens al zijn krachten verloor en het bewustzijn verloor.

Toen dit zijn dorpsgenoten ter ore kwam waren ze woedend. Ze verbrandden een grote hoop droge bladeren in de grot waar de vleermuis woonde en versperden de ingang van zijn natuurlijke huis.

Vervolgens belegden ze een dorpsvergadering. Besloten werd dat lachen voortaan nog slechts toegestaan was voor vrouwen en kinderen."

Voor meer werk van Oswaldo Guayasamin, klik hier

Geen opmerkingen:

test