donderdag, augustus 30, 2007

de congo's

Afrika herbergt twee Congo's. Buurlanden in het Westelijke deel van Centraal Africa, beiden doorsneden door de Evenaar. De republiek Congo, vaak Congo-Brazzaville genoemd naar de hoofdstad. En de grote buur Democratische Republiek Congo ('DRC'), naar analogie plaatselijk ook wel bekend als Congo-Kinshasa. Zoals het landen in sub-sahara Afrika betaamt kennen beiden een woelige geschiedenis, maar grote broer Congo-Kinshasa spant toch wel de kroon.
De vorig jaar gehouden verkiezingen (voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1960) leken het begin in te luiden van een nieuw begin en zorgden onmiskenbaar voor een positief elan. Zelfs buitenlandse durfinvesteerders zagen het enorme land, schatrijk aan onontgonnen bodemschatten, weer liggen. Ik geloof zeker dat de DRC de goede kant op gaat maar het is niet alles goud wat blinkt. Een greep uit de koppen van http://www.nu.nl/ van de afgelopen maanden maakt dat snel duidelijk: 13/07/2007, VN waarschuwen voor humanitaire ramp Congo; 21/05/2007, Milities in Congo bedreigen zeldzame laaglandgorilla's; 25/03/2007, Veel doden door geweld in Congo; 23/03/2007, Ex-vicepresident Congo vlucht in ambassade. En vanavond bereikte de wereld het nieuws dat er mogelijk sprake is van een gevaarlijke virusuitbraak in de afgelegen Mwake streek. In het verleden heeft Congo reeds te maken gehad met o.a. uitbraken van Ebola. De natuur werkt niet altijd positief mee in Africa.

woensdag, augustus 29, 2007

GroenGeel

De gele Haagsche Reigah is er weer helemaal klaar voor. Het afgesleten Veld 1 is vervangen door een nieuw water/zand veld. De selectie van Heren IV is compleet, met maar liefst 20 mannen net buiten de kracht van het leven (een zeer enkele uitzondering daargelaten). En negen september onze eerste wedstrijd in het nieuwe tenue, door een ieder verplicht aan te schaffen voor een overigens zeer schappelijke prijs van 15 euri ('made in China', overigens net als 25% van alle in Nederland verkochte kleding!). Komt u dit seizoen op een mooie zondagmiddag langs de Wassenaarse hockeyvelden, let dan op een snelle spits, shirt maatje L en rugnummer 18.

maandag, augustus 27, 2007

Marokko's verleden valt weg...

(bron: nu.nl)
Voormalige 'sterke man' van Marokko overleden
RABAT - De vroegere Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken Driss Basri, die gold als de sterke man achter het bewind van de voormalige koning Hassan II, is op 69-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in Parijs aan de gevolgen van een longinfectie, meldde het Marokkaanse staatspersbureau MAP. Basri was meer dan 25 jaar lang een van de machtigste mannen van Marokko. Koning Hassan benoemde hem in 1974 tot staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, waarna hij in 1981 minister werd.

Politiestaat
Basri wordt verantwoordelijk gehouden voor het opzetten van de politiestaat waarmee Hassan zijn macht behield. In die jaren werden honderden tegenstanders van het regime zonder vorm van proces vastgezet, gemarteld en vermoord. Hij had ook een leidinggevende rol bij de vervalsing van verkiezingsuitslagen en de propaganda die ervoor moest zorgen dat het Marokkaanse volk de annexatie van de voormalig Spaanse Westelijke Sahara van harte zou steunen.

Signaal
Na de dood van Hassan II in 1999 schoof diens zoon, Mohammed, Basri aan de kant. Zijn ontslag werd alom gezien als een signaal dat de jonge koning een democratischer koers wilde gaan varen. Basri, die sinds 2004 in een luxe appartement in Parijs leefde, is nooit vervolgd voor zijn daden.
... maar de recent ingezette veranderingen onder de nieuwe koning lijken teruggedraaid te worden, met angst voor radicalisering als belangrijke oorzaak.

gewoon omdat 'ie zo mooi is


het interieur van een CX Prestige

adieu zwarte madonna


adieu zwarte madonna
Originally uploaded by tizzle.
Eens een foto van de Madonna die niet van mezelf is. Deze keer van tizzle, waarvoor dank.

Het gaat nu snel slechter met de overbuurvrouw. Gezegend zijn de dagen dat zij fierkant rechtop stond. Op haar zwarte haar daalt het hardnekkige grijs van het stof waarmee de gele kranen haar gestaag neerhalen. Haar herfstdagen lijken geteld.

jan pronk

moet geen voorzitter worden van de PvdA. Niet omdat hij niet betrokken is, een slecht mens is, niet terzake kundig, het spelletje niet weet te spelen. Maar wel omdat groenten en fruit niet eeuwig goed blijven. Vers is beter. Tijd voor iets nieuws.

woensdag, augustus 22, 2007

Mijn hotelkamer van vannacht


Mijn hotelkamer van vannacht
Originally uploaded by Poortje.
Het regent en het blijft volgens de campingbaas nog twee dagen regenen. Het luchtbed loopt leeg, dus kreeg vannacht een upgrade naar Clio business class. Zo maar eens plannen gaan maken bij een gebakken ei in de stad.

maandag, augustus 20, 2007

Gezellig kamperen


Gezellig kamperen
Originally uploaded by Poortje.
Regen koud;)
The following conditions apply to this e-mail:
http://www.fmo.nl/disclaimer

Hij staat


Hij staat
Originally uploaded by Poortje.
The following conditions apply to this e-mail:
http://www.fmo.nl/disclaimer

zaterdag, augustus 18, 2007

Vrijheid blijheid in centrum lille

The following conditions apply to this e-mail:
http://www.fmo.nl/disclaimer

Bennie l'homme du cage


Bennie l'homme du cage
Originally uploaded by Poortje.
In het stamcafe van FC Lille
The following conditions apply to this e-mail:
http://www.fmo.nl/disclaimer

Vlakbij place aux oignons


Vlakbij place aux oignons
Originally uploaded by Poortje.
The following conditions apply to this e-mail:
http://www.fmo.nl/disclaimer

Bakkertje rue le la monnaie


Bakkertje rue le la monnaie
Originally uploaded by Poortje.
The following conditions apply to this e-mail:
http://www.fmo.nl/disclaimer

Biere blonde


Biere blonde
Originally uploaded by Poortje.
The following conditions apply to this e-mail:
http://www.fmo.nl/disclaimer

Late lunch in lille


Late lunch in lille
Originally uploaded by Poortje.
Tegenover de gare. Het is droog. Hotel vlakbij centrum.
The following conditions apply to this e-mail:
http://www.fmo.nl/disclaimer

vrijdag, augustus 17, 2007

onvermijdelijk...


...ontvallen ons één voor één de omroepcoryfeeen (nu: "BN'ers") van het einde van de vorige eeuw. Vandaag bereikte ons het nieuws dat Jos Brink zijn weddenschap met het leven verloren heeft. In de jaren '80 presenteerde hij met zijn Kroepoekje ongetwijfeld het best bekeken programma van de twee Nederlandse zenders. Ik hoorde vanavond in één van de nieuwsitems zelfs acht miljoen kijkers per aflevering. Ongelofelijk, fantastische televisie door een pure vakman. En wij waren trouwe kijkers. Had hier een linkje willen plaatsen van een fragment dat ik vond op youtube.com maar kreeg dat ff niet voor elkaar. Zoek op youtube op "robert long wedden dat" en gij zult vinden. In de oude Wedden Dat aflevering figureert ook een andere artiest van destijds, Robert Long. Ik was een fan van zijn teksten.
(foto: aadg.nl)

vakantie...


palm sunset
Originally uploaded by Poortje.
...vanaf vandaag. Morgen richting Rijssel/Lille op zoek naar de zon, lekker eten, etc.

donderdag, augustus 16, 2007

nog even mbt het probleem van de banken...

...een oude bankierswijsheid: Wanneer jij de bank 100 euro verschuldigd bent heb jij een probleem. Wanneer jij de bank 100 miljoen euro verschuldigd bent heeft de bank een probleem (en doen de advocaten goede zaken)


----
photo by All Ur Base

dippie


standpooraug2007
Originally uploaded by Poortje.
de Amerikanen geloven er zelf ook niet meer in, zo lijkt het. Dalende beurs, hoge volumes. De S&P500 gaat kopje-onder naar aanleiding van de zogenaamde 'Sub-prime mortgages'. Van echte paniek is wellicht geen sprake, de vorige posting uit 1987 is wat dat betreft leerzaam, maar overal ter wereld grijpt onrust om zich heen.

Sub-prime mortgages. In gewoon Nederlands: hypotheken verstrekt door banken en andere financiële intermediairs aan huiseigenaren waarvan de terugbetalingscapaciteit niet zo zeker is in geval van een stijgende rente. Mensen zonder vast inkomen, of met een hypotheek van zeg 10 keer het bruto inkomen. Zeer risicovol. En wanneer de rente stijgt, zoals afgelopen jaar, komen deze mensen in de problemen omdat zijn slechts bijvoorbeeld 1 jaar de rente vastgezet hebben. Zij betalen niet terug en banken die hen gefinancierd hebben, en achterliggende instellingen (zoals NIBC) die die banken gefinancierd hebben (met geleend geld) komen in de problemen. Waarvan akte.
De sub-prime mortgages betreffen slechts 1 van de uitwassen van de Amerikaasne leem-economie van de afgelopen 10 (?) jaar. Amerikaanse overheden, bedrijven, en burgers leenden er lustig op los. Zeer liquide geldschieters (Chinezen, banken) waren bereid om tegen lage kosten (rente) de Amerikaanse droom te verwezenlijken. Die periode is nu over. Bernanke succes gewenst. De dag dat de dollar valt.

zondag, augustus 12, 2007

Bananeschillen, Wilders en Komkommers

Het is zomer en komkommertijd. De Vaderlandse pers is naarstig op zoek naar nieuws dat de categorie 'fietser valt in sloot' en 'tent waait om tijdens braderie' ontstijgt. Het schenden van de (Europese?) aanbestedingsregels door enkele ministeries verzoorzaakte een klein zomerstormpje van verontwaardiging. Dit, door notabene CDA naar buiten gebrachte 'nieuws', werd niet de gevreesde bananeschil voor minister Koenders en werd weer snel van de voorpagina's verdreven door Limburgse Geert die zijn vakantie gebruikte om met nieuwe onuitvoerbare en schadelijke, want ronduit beledigende, proefballonetjes te komen. Vaak geeft de rust van vakantie de mogelijkheid om wat gas terug te nemen en de boel te relativeren maar dit geldt duidelijk niet voor Geert.
Het belangrijkste nieuws wat mij betreft heeft vrij weinig aandacht gekregen. Het betreft het gedwongen vertrek van Kist bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) die zich niet aan de eigen regeltjes heeft gehouden. Dit is zeer schadelijk voor een autoriteit die toezicht houdt op mogelijkerwijs belangrijkste economische sector, getuige AFM's doelstellingen (quote van de AFM website): "De AFM is toezichthouder op het gedrag van en de informatieverstrekking door alle partijen op de financiële markten in Nederland, dat wil zeggen op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. Het statutaire doel van de AFM is "het bevorderen op de financiële markten van een ordelijk en transparant marktproces, een zuivere verhouding tussen marktpartijen en de bescherming van de consument". Dit doel wordt vertaald in drie doelstellingen. Deze doelstellingen dienen als leidraad in het dagelijkse werk van de AFM.
1. De AFM heeft tot doel en als taak het gedragstoezicht op de financiële markten uit te oefenen en te beslissen omtrent de toelating van financiële ondernemingen tot die markten.
2. Gedragstoezicht is gericht op ordelijke en transparante financiële marktprocessen, zuivere verhoudingen tussen marktpartijen en zorgvuldige behandeling van cliënten.
3. Het doel omvat mede het uitvoeren van wetten, verdragen en verordeningen waarin aan de AFM taken zijn overgedragen dan wel opgedragen, zoals deze wetten, verdragen en verordeningen luiden of zullen komen te luiden, alsmede al hetgeen in de ruimste zin met het vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.
Deze doelstellingen dienen niet alleen het belang van afnemers van financiële diensten en producten, maar ook dat van de economie als geheel. Zowel het publiek, het bedrijfsleven als de overheid zijn voor veel activiteiten afhankelijk van de financiële producten die op de markten aangeboden worden. Vertrouwen in de ordelijke en eerlijke werking van die markten is hierbij cruciaal. Daarom is goed toezicht van groot belang."
Tja, vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard. Onderstaande tekst is van www.fd.nl, gepubliceerd 7 augustus jl. met een beknopt overzicht van 'de affaire Kist':
AFM-bestuurder Kist valt over privéhandel
Verkoop effectenportefeuille niet volgens de regelsVAN ONZE REDACTEUR
AMSTERDAM - Bestuurder Anne Willem Kist van de financiële toezichthouder AFM heeft gisteren onverwacht zijn functie neergelegd, omdat hij de regels voor privéhandel in effecten heeft geschonden.Uit een door Kist zelf opgestelde verklaring, die gisteren door de AFM is verspreid, blijkt dat de bestuurder in de fout is gegaan bij het overdragen van zijn effecten aan een vermogensbeheerder. Volgens de regels die de AFM aan zijn eigen medewerkers oplegt, had Kist geen invloed mogen hebben op de transacties die hierbij worden gedaan.Vorig jaar zette de toezichthouder directeur Wiet Pot van vermogensbeheerder Kempen uit zijn functie. Hij had privétransacties niet gemeld bij de compliance officer van Kempen. Omdat de AFM een 'voorbeeldfunctie' heeft als toezichthouder, aldus Kist in zijn schriftelijke verklaring, heeft hij na zijn eigen misser besloten om op te stappen.Volgens een woordvoerder van de AFM heeft Kist zelf besloten om te vertrekken. De twee andere bestuurders en de Raad van Toezicht 'respecteren het besluit', zo schrijven ze in een aparte verklaring. Ze noemen het 'de koninklijke weg'. Ook minister Wouter Bos van Financiën 'respecteert het besluit', zo meldt zijn woordvoerder.Kist zelf was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar. André Bindega, lid van de Raad van Toezicht van de AFM, had de verklaring van Kist nog niet gelezen. Hij wilde niet reageren op de vraag of hij van de kwestie op de hoogte was.Kist overtrad de regels bij zijn effectentransacties, nadat hij in juni een contract sloot met een vermogensbeheerder. Die zou zelfstandig een beleggingsstrategie uitvoeren, zonder inmenging van Kist zelf. Dat is het zogenoemde 'vrijehandbeheer'. Bij zo'n afspraak geeft de klant globale richtlijnen aan de bekeerder, zoals een geografische spreiding van effecten, of een verdeling van de portefeuille in aandelen, obligaties en vastgoedbeleggingen.Om deze strategie te kunnen uitvoeren, moest eerst de bestaande effectenportefeuille van Kist worden verkocht. Deze 'algehele verkoop' had volgens de AFM-bestuurder moeten plaatsvinden 'zonder dat ik daar enige invloed op heb gehad'.Dit laatste is niet gebeurd, aldus de verklaring van Kist. De transacties zijn niet 'aantoonbaar' door alleen de vermogensbeheerder bepaald, zo schrijft hij. 'Voor deze gang van zaken draag ik en neem ik de volle verantwoordelijkheid.'Het contract met de vermogensbeheerder is volgens Kist wel 'geheel in overeenstemming' met de interne regels van de AFM. Een woordvoerder laat weten dat 'de integriteit van de heer Kist niet ter discussie staat'.Medewerkers van de toezichthouder mogen aandelen aanhouden. Vaak hebben ze die al wanneer ze in dienst komen. Actieve handel mag alleen onder strenge voorwaarden. Het is wel mogelijk om een portefeuille over te dragen aan een vermogensbeheerder.De bestuurswisselingen bij de AFM volgen elkaar in hoog tempo op. In december vertrekt bestuursvoorzitter Arthur Docters van Leeuwen. Hij wordt opgevolgd door oud-minister Hans Hoogervorst. Diezelfde maand vertrekt ook bestuurslid Paul Koster. Voor hem wordt nog een opvolger gezocht.Voormalig advocaat Kist kwam in september 2005 bij de AFM. Daarvoor was hij voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Leiden en directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Duivels Dilemma op Zondag

Bloggen (en je grote lezerspubliek een plezier doen;)) of drie uur lang ondergedompeld in Zomergasten. Het compromis: niet of-of maar en-en. Het is behelpen.

de Madonna (en de vorige posting) ff in perspectief

Het spreekt voor zich maar voor alle duidelijkheid. Ik woon bij de rode pijl. De foto van de vorige posting van een Madonna die zich langzaam laat strippen is genomen vanaf de plek van de groene pijl in de richting van diezelfde pijl. Rechtsonder zijn nog net de treinsporen zichtbaar die hun kop stoten in het Haagse Centraal Station (wordt momenteel overigens ook grondig op de schop genomen, zal daar binnenkort iets over laten zien).

zwarte madonna


zwarte madonna
Originally uploaded by Poortje.
De Zwarte Madonna is niet meer (zwart). De Westelijke ('Stationskant') en de Zuidelijke vleugel zijn ontdaan van de karakteristieke zwarte badkamertegeltjes die het gebouw haar naam gaven, de vele uitgesproken tegenstanders/haters van het gebouw deden gruwen en de weinige liefhebbers van het gebouw in extase brachten. Wat overblijft is een grijs betonnen skelet dat kleur krijgt door de decroratie die de voormalig bewoners hebben aangebracht in hun kamers: groene en paarse muren, schilderingen van onbewoonde eilanden in blauwe zeeen, een zwarte bloem. Meer kleurrijk dan ooit dus. En langzaam komt het sloopgevaar mijn kant op.

brillen

Zaterdag met de family op de High Tea uitgenodigd in de tuin van het Haagsche Carlton Ambassador Hotel door onze oude buurman uit Venray ter ere van zijn verjaardag. Een heel leuk weerzien met o.a. hem en zijn dochter, die we beide al vele jaren niet meer gezien hadden. Zij was onze speelkameraadje in de Venrayse Alpenhof (de straat waar wij destijds woonden) en, ze was niets veranderd wat dat betreft, had afgelopen zaterdag meteen het hoogste woord. Zo ook kwam ze met een schitterend verhaal dat mijn broer en ik, en ook mijn ouders, vergeten waren en dat ze in geuren en kleuren vertelde.

Het betreft de periode tussen 1977-1981 ongeveer. Zij was drie jaar ouder dan wij waren en 1,5 kop groter in die tijd (inmiddels hebben we dat lengteverschil redelijk ingelopen). Mijn broer en ik hadden nogal eens de neiging om de onderlinge geschillen fysiek op te lossen door een potje worstelen/duwen/trekken. Nadat bij dit soort akkefietjes menigmaal onze mooie ronde 'ziekenfondsbrilletjes' gesneuveld waren en vervangen moesten worden hadden onze ouders ingegrepen: een volgende keer dat één van de brillen zou sneuvelen, zou de bril vervangen worden door de bril van ons buurmeisje. Dit was uiteraard een meisjesbril (waarschijnlijk van geheel hetzelfde type in die tijd, Hans Anders bestond nog niet), en dit was uiteraard een schrikbeeld voor stoere jongens zoals wij waren. Onze oplossing was eenvoudig en effecief: voordat we elkaar te lijf gingen gaven we onze brillen af aan ons buurmeisje die ze netjes vasthield terwijl ze toekeek tijdens het vechten. Wanneer het dreigde te escaleren was zij altijd de verstandigste van ieder door ouderlijk ingrijpen te regelen. Uiteindelijk is alles goed gekomen. De foto is overigens van iets later datum, getuige het moderne vooruitstrevende montuur (ik denk dat deze momenteel niet zou misstaan op straat). Begin jaren 80 schat ik met een duidelijke voorkeur voor de kleur bruin. Ik begrijp nu ook beter waarom ik ooit die mooie goudkleurige volkswagen cabrio met bruin interieur kocht in 2000.

Het was een erg leuke middag met als extra nog een rondleiding met gids over het Haagse Voorhout: dat bracht de bij elkaar gezette beelden van Den Haag Sculptuur, onder het motto 'Mapping the System', in perspectief.

maandag, augustus 06, 2007

up or out?...

...met betrekking tot de aandelenbeurzen. De Amerikanen leken toch zoetwatervrees te krijgen afgelopen vrijdag voor de sub-prime markets en sleepten zichzelf omlaag met -2%. Is dit het moment waarop de watermeloen van de Amerikaanse leen-economie uit elkaar spat en een groot deel van de Dollar-gebaseerde wereldeconomie een tikje terug trekt? Of gaan we weer rustig verder met z'n allen. Buy? Sell? Ik slaap er nog een zwoel nachtje over in warm Den Haag.

zaterdag, augustus 04, 2007

gay pride


gay pride
Originally uploaded by Poortje.
Een zaterdagmiddag varen met het bootje van een jaarclubgenoot. Geen rust echter op de Amsterdamse grachten, het zag er roze van de feestende homosexuelen. Schitterend weer, rustig gevaren met een Hertog Jan en zoveel mogelijk de drukke grachten ontwijkend. Afgesloten bij het Borneo eiland met een Columbus biertje. Prima.

test