maandag, januari 29, 2007

beetje bizar programma

http://www.tien.tv/web/show/id=47920/langid=43/contentid=197362/dbid=2324/typeofpage=47019

Excuus: geen begeleidende tekst bij deze link (niet voor de zwakke geest of onder de 12!). Blogger vertoont de nare eigenschap bij tijd en wijle een volledige post te laten verdwijnen. Zo ook net weer. ZEER irritant.

International Criminal Court (ICC) van start (bron NOS)

Het Internationale Strafhof in Den Haag (ICC) begint aan zijn eerste zaak, tegen de Congolees Thomas Lubanga. Hij moet terechtstaan wegens het ronselen en inzetten van kindsoldaten in Congo. Zij werden ingezet in de oorlog in het oosten van Congo in de jaren negentig. De kinderen, onder de vijftien jaar, moesten volop deelnemen aan de gevechten. Aanklager Jorda sprak van een "systematische praktijk" om kinderen op te leiden om te vechten en te doden. Het ronselen en inzetten van kindsoldaten onder de vijftien jaar is een oorlogsmisdaad volgens het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het ICC. Lubanga is de eerste en tot nu toe enige verdachte van het ICC. De Kamer van Vooronderzoek van het Strafhof bepaalde vandaag dat er "substantiële redenen" zijn voor een proces. De 46-jarige verdachte ontkent. Het Strafhof werd tegen de zin van de VS in 2002 opgericht. Aanklager Moreno, een Argentijn, bereidt ook zaken voor tegen verdachten van gruweldaden in Darfur. Moreno kreeg daarvoor in 2005 opdracht van de Veiligheidsraad.Mensenrechtenorganisaties houden Lubanga ook verantwoordelijk voor seksuele gruweldaden. Maar daarvoor werd de Congolees niet aangeklaagd. Wanneer het proces begint is niet bekendgemaakt.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Ik herinner me nog dat ik destijds de oprichting voor het ICC steunde. Het idee leek me goed: een onafhankelijk Hof dat het actieve voortouw zou nemen daar waar lokale rechtssystemen tekort schieten bij het aanklagen en veroordelen van zware misdadigers. Zoals bekend verzetten de Verenigde Staten zich fel tegen de totstandkoming van het Hof. In 2002 nam het Amerikaanse congres de American Service members' Protection Act aan (in de volksmond de The Hague Invasion Act geheten). Het doel van het amendement was "het militaire personeel en andere gekozen en benoemde ambtenaren van de Verenigde Staten te beschermen tegen vervolging voor misdaden door een internationale rechtbank waarvan de Verenigde Staten geen deel uitmaakt". De Act poogt de positie van het ICC te verzwakken omdat het de regering van de VS toelaat haar burgers te beschermen tegen uitlevering aan het Internationaal Strafhof, en het staat ook "elke vereiste actie" toe nodig om "VS-soldaten te bevrijden die onterecht aan het strafhof uitgeleverd werden". Men ging zelfs zo ver te zeggen dat de VS met deze wet een militaire invasie van Den Haag zouden kunnen organiseren om VS-burgers die daar eventueel vastgehouden worden te ontzetten. De wet beperkt ook alle militaire steun aan landen die het verdrag voor het Internationaal Strafhof goedkeurden; er werd hierbij wel uitzondering gemaakt voor NAVO-leden, "belangrijke bondgenoten buiten de NAVO" (zoals Australië en Israël en nog enkele landen), en landen die een akkoord sloten met de VS om VS-staatsburgers niet uit te leveren aan het Strafhof. Een fraai stukje jammere machtspolitiek van onze wereldleider dus. Maar niet verrassend met het oog op de huidige Amerikaanse buitenlandse politiek helaas.
De eerste zaak die bij het Hof aangekaart zal worden betreft misdaden gepleegd in Congo, Afrika. Tevens worden voorbereidingen getroffen om de verantwoordelijken van gruweldaden gepleegd in Sudan, eveneens Afrika, voor het Hof te slepen en veroordelen. Daarmee dreigt het Hof te worden tot een instituut dat de rechtspleging in specifiek sub-sahara Afrika gaat vervangen. Het Afrika waar 'de internationale gemeenschap' op moeilijke momenten te vaak zijn hoofd heeft afgewend voor de gruwelen die daar op grote schaal, met medeweten van 'de internationale gemeenschap' plaatsvonden (en ook nog eens in veel gevallen direct of indirect gefinancierd/gesteund/van wapens voorzien door diezelfde gemeenschap). Voor het goede begrip: ik veroordeel gruweldaden ten volste en meen dat de verantwoordelijken gestraft moeten worden. Maar de eerste verantwoordelijkheid moet daarvoor liggen bij de lokale rechstsystemen en het bouwen van capaciteit (rechterlijke macht, openbaar minsterie, etc) ter plekke moet eerste prioriteit zijn voor de internationale rechtsorde. In het huidige systeem onttrekken enkele landen met dozen boter op het hoofd zich van die internationale rechtsorde en maken zij zich immuum voor internationale arbitrage, terwijl de arme sloebers op het matje komen om ver van thuisland hun straffen in ontvangst te nemen. Tenslotte vraag ik me af of de veroordelingen, uitgesproken in een ver Nederland door onbekende internationale rechters, de slachtoffers en hun familie ooit zullen bereiken. Kan dit Hof de slachtoffers enige genoegdoening schenken en een vertrouwen dat recht is gesproken?

zondag, januari 28, 2007

uit de nrc van vorige week


Picture 3
Originally uploaded by Poortje.
Zilver is de najaarskleur 2007. Kijk ook even naar mijn posting net na oud en nieuw, ik ben mijn tijd vooruit;)

Apocalypto

Zaterdag filmpje gepakt met Klaas en Isap bij Pathé Buitenhof: Apocalypto. De meest recente film van Mel Gibson kan ik niet aanbevelen want het is een saaie gewelddadige film met zwakke verhaallijn en hoge mate van onwaarschijnlijkheid. Voor liefhebbers van bloed en rituele slachtingen (Maya, Azteken?) interessant.

woensdag, januari 24, 2007

kaasfondue (maar zonder de kat)


Swiss Cheese Fondue
Originally uploaded by jikamajoja.
Mijnheer Zaagmans is weer langs geweest deze woensdag, een goed moment dus om de familie Vos uit te nodigen (een afspraak die al vanaf 2006 stond). Op het menu de heerlijke AH fondue, begeleid door een torentje van ananas, banaan, augurk. En een prima wijntje. Gezellig, de wereldkaart aan de muur (Peter's projection) staat altijd garant voor reisverhalen en ideeen voor de toekomst.

Verder in het nieuws:
Gister: Orange - Ministerie van Financiën 8-4 (of iets dergelijks). Perfect knisperend koud hockeyweer, met enigszins bevroren veld, op de 'blauwe weide' van HGC.
Vandaag: De DOW sprong .7%, de Nasssie zelfs 1.43%, dus alle aandelen verkocht. Nog even door op de C AEX Feb en Mar.

zondag, januari 21, 2007

eerste terugbetaling van mijn kiva.org leningen

Zojuist kreeg ik onderstaande email:

***********

Dear dieter poortman,
The business you have loaned to, Bazar Nicole , has made a repayment of $90.00. The total amount repaid up to now is $90.00. The payment was collected and deposited by MIFEX. This repayment will be divided amongst all the lenders who helped to fund this business, depending upon the percentage each lender contributed. Note that you cannot actually withdraw or reloan these funds until after the loan term is complete.

***********

Dat gaat de goede kant op, de cashflow/debt service capacity van Bazar Nicole in Ecuador lijkt vooralsnog prima.

sandwich


sandwich
Originally uploaded by Poortje.
Geprobeerd een goede, aantrekkelijke foto te maken van een eenvoudige sandwich. Zwarte achtergrond vind ik niet ideaal voor food fotography, maar had even geen andere kleur beschikbaar. Ziet er best lekker uit, al zeg ik het zelf. Wel nog een aantal verbeterpunten in licht, compositie en stiling (zilver oppoetsen, klein groen puntje op tomaat in sandwich, zwart puntje op brood, etc). Dit soort zaken zie je pas op de computer, dus ik moet eigenlijk even sparen voor een rechtstreekse aansluiting van de camera op de compute: hiermee worden alle effecten direct op een groter (computer)scherm zichtbaar. Sandwich is overigens inmiddels ook opgegeten, leuke bijkomstigheid van food photography.

zaterdag, januari 20, 2007

dieter zelf in zwart wit


dieter zelf in zwart wit
Originally uploaded by Poortje.
even een zelfportretje, ben wat aan het oefenen met de nieuwe flitsers. Iets te donker, en teveel schaduw rond de neus?

mandarijnen


mandarijnen
Originally uploaded by Poortje.
van de Haagse markt., 1 euro 50 per kilo. Voor vijftien euro kun je ook een paar schoenen kopen op de markt, en dat heb ik gedaan. Ben benieuwd hoe lang die schoenen het volhouden voordat ze uit elkaar vallen. Wanneerd dat gebeurt heb ik gelukkig nog de schoenen die ik met oud en nieuw droeg. Ik las vandaag in de zaterdag NRC bijlage dat dit najaar zilver de modekleur wordt, met zilveren broeken, jassen en, jawel, schoenen: ik zit dus gebeiteld (zie mijn posting van net na oud en nieuw).

la chouffe

Begin weekend, op de bank 1 van de herhalingen Top Gear aan het bekijken. Sms van mijn broertje dat de oude Bart Hamel in de stad is, dus op de fiets gesprongen richting de Paas. Erg gelachen met Risma, Hamel en broer. En na een aantal (liter)flessen La Chouffe weer welterusten en gezond weer op.

maandag, januari 15, 2007

Orange Beaten


Orange Boat
Originally uploaded by David Wulff.
Het weekend is mijn amateur fotostudiosetje afgeleverd. Gelukkig waren de buren thuis, zodat ik nog diezelfde zaterdagavond een opstelling kon maken van de lampen, de softbox en het parapluutje. Vandaag kwam gelukkig, wederom met dank aan de buren, het infraroodapparaatje aan waarmee de flitsers geactiveerd worden, gelijktijdig, vanaf mijn fotocamera. Ik was er graag mee aan de slag gegaan vandaag maar had beloofd een balletje te hockeyen met Orange, u weet wel, mijn oude werkgever. Helaas verloren van mijn andere oude werkgever Ministerie van Verkeer en Waterstaat (ik werd zelfs nog herkend na 10 jaar). En dat ondanks mijn twee goals plus een assist en ondanks het invallen van mijn Heren IV aanvoerder Tieske. Ook goed om nog eens de helft van datzelfde heren IV daar te zien, Allon, Koekoek, Dirk en Charles. Dat belooft in ieder geval afgetrainde lichamen na de winterstop.

zondag, januari 14, 2007

kookring


kookring
Originally uploaded by Poortje.
Custom-built voor mijn industriekomfoor. Garant voor urenlang wokplezier.

European Agency for the Management of Operational Cooperation at the External Borders (FRONTEX)

Ook in het internationale vluchtelingenverkeer hebben we te maken met seizoensinvloeden (zie onderstaand artikel van www.nu.nl). Het zware Europese anti-immigrantengeschut wordt inmiddels weer uit het wintervet gehaald met een verzoek om assistentie voor grootschalige grensbewaking. Daarbij is het de vraag hoe serieus onze nieuwe Europese medeleden hun rol als buffer tussen het veilige West en Centraal Europa en de Euraziatische bandietenstaten zullen nemen. Gaan de Polen (waar overigens het Europese houdt-alles-tegen-aan-de-grens kantoor is gevestigd) daadwerkelijk de grenzen sluiten voor mensen uit Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Armenia, Azerbaijan en Georgia, om nog te zwijgen van Wit-Rusland en Ukraine. En wie onderschept de Senegalese vissersbootjes met arme gelukzoekers uit heel Afrika.
-------------------------------------------------------
Europese Unie waarschuwt voor vluchtelingendrama's
Uitgegeven: 14 januari 2007 20:31 Laatst gewijzigd: 14 januari 2007 20:47 DRESDEN - De Europese Unie waarschuwt voor nieuwe vluchtelingendrama's aan de Europese kusten. Voor een betere controle van de buitengrenzen moeten de lidstaten tot april voldoende helikopters, vliegtuigen, schepen en andere middelen beschikbaar stellen. Daarmee kan het Europees agentschap voor gemeenschappelijke grensbescherming Frontex worden versterkt.
Dat stelde Europees commissaris voor Justitie Franco Frattini zondag in het Oost-Duitse Dresden, aan het begin van een informele bijeenkomst van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Volgens Frattini moet eind maart alles klaar staan om goed voorbereid te zijn op de verwachte toevloed vanaf april/mei. De oproep van Frontex aan de 27 EU-lidstaten voor bijstand gaat de komende vijf dagen de deur uit, kondigde Frattini aan.
------------------------------------------------------
Los van het feit dat deze politiek van Fort Europa in de praktijk natuurlijk niet werkt, ontnemen we ons ook een kans om effectieve ontwikkelingssamenwerking te plegen: de zogenaamde remittances, geld dat de afrikanen/aziaten/oost-europeanen in diaspora overmaken naar hun achterblijvers in het moederland, bedragen honderden miljarden welke ter plekke rechtstreeks bijdragen aan de lokale economie: de koopkracht neemt toe, arme mensen bouwen vermogen op in een eigen huis, handeltjes worden gefinancierd. Geen oplossing voor armoede, wel weer een kleine effectieve bijdrage.

waar gaan we heen?

De AEX index staat weer rond het niveau van begin 2002 (maar nog 200 punten onder de records van half 2000, waarna de Interzeepbel uiteen spatte). De afgelopen jaren waren weer redelijke rendementen te halen met aandelen. hoewel de prestaties van de Nederlands (en Europese) beurzen enigszins mager afstaken tegen de rallyes die in de emerging economies plaatsvonden, met de BRIC landen voorop (Brazilië, Rusland, India, China). Tijd voor een stevige correctie of nog ruimte genoeg naar boven. In afwachting van de jaarcijfers verwacht ik verdere stijging van de AEX: jaarcijfers van de Nederlandse bedrijven zijn in orde, de dollar heeft weer wat aan sterkte gewonnen, het algemen klimaat is positief, etc. Zou ook wel mooi zijn voor mijn calls aex.

dart weekend

Met het Lakeside darttoernooi op televisie zelf ook weer de pijlen opgepakt. Gistermiddag in de Bieb met Martijn, Klaas, Frank Sandrijn en Annemarie een pijltje gegooid, met wisselend succes. De laatste Nederlandse deelnemer aan het Lakeside werd uitgeschakeld maar dat mocht in Den Haag de pret niet drukken en naarmate de Palms vloeiden werd er beter gegooid. Tot het onvermijdelijke omslagpunt waarop de negatieve invloed van alcohol op de coordinatie het gaat winnen van de ontspannende invloed van alcohol op de spieren.

donderdag, januari 11, 2007

te veel

Er is veel gebeurd, morgen weer een dag om e.e.a. op te schrijven. Celtel, Piet Patat, Harry en de voetbalscout, twee waaaaaaaaaaaaaaaaanzinnige ijsdanshypes op 1 avond,
trusten,
dieter

woensdag, januari 10, 2007

bijblijven

De media-aandacht rond Second Life was groot de laatste weken. Zo groot, dat ik eens poolshoogte ben gaan nemen op http://www.secondlife.com. Voor de onwetende: het betreft een virtuele omgeving waarin een door jezelf gecreerd personage, een zogenaamde avatar, rond kan lopen 'als in de echte wereld'. Je avatar, die je volledig naar eigen inzicht een fysieke vorm kan geven (groot, klein, breed, smal, donker, blond etc.), kan vrijelijk bewegen door een virtuele wereld, waar andere avatars rondlopen, winkels en bedrijven geopend worden, huizen gebouwd worden, etc. Met het geld, de Linden dollar, kun je aankopen doen (bijvoorbeeld een nieuw truitje voor je avatar of een schilderij voor aan de muur in je virtuele huis). De Linden dollar heeft een wisselkoers naar ons echte geld en op Internet zijn beurzen te vinden waar je met je echte credit card Linden dollars kan afrekenen, om die op Second Life om te zetten in virtuele zaken. Erg interessant, een grote hype, maar daarom des te leuker om eens met eigen ogen te beschouwen. Aanmelden is eenvoudig op bovengenoemde website, en de applicatie zelf is snel gedownload en geinstalleerd. Ik (mijn avatar eigenlijk) heet daar Poortje Peterman, mocht je me willen zoeken.

zondag, januari 07, 2007

nieuw jaar, nieuw leven, nieuwe kansen

Samen met de 'gelukkig 2006' kaarten stromen de 'geboren is ....' kaarten weer binnen. Tjacko, Suus en Jelle: van Harte met het nieuwe zoontje/broertje. Een goed teken, Nederland produceert in ieder geval nieuwe aanwas in het gevecht tegen de gevreesde vergrijzing. De vergrijzing, slechts één van onze hedendaagse gepercipieerde vijanden, naast klimaatverandering, Islam, Eikenprocessierups (zoek bij Google op 'rups' en je krijgt deze gevaarlijke rups als eerste 'hit') en obesitas. Maar Wij zullen Overwinnen.

Anyway, back to the basics. Gister de VrijMiBo met Martin in Leopold, niet tot zeer laat want de fut was er een beetje uit op Vrijdag Middag voor een Borrel en ik had plannen: vanochtend mijn virtuele zoektocht naar een Citroen CX concreet gemaakt door nabij Utrecht de Autoboulevard op te rijden, op bezoek bij www.doro.nl. Een waar eldorado aan de coloradodreef 9, met zeker 10 CX'en, een stelletjeDS'en en een verdwaalde 3.0 V6 SM. Wat een schitterende auto ('s). David, de eigenaar/bedrijfsleider, nam rustig de tijd om mij in te wijden in de wondere wereld van de CX en ik begreep zijn passie. Volgens mij een goede zaak om in de toekomst mijn geld uit te geven. Ik stond op het punt mijn Renault Cliootje in te ruilen voor een mooie CX Athena uit '79. Uiteindelijk vertrokken met slechts een schitterend CX boek, en francais, en een bevestigd gevoel: ik hoor in een CX.

Bij terugkomst in DH een SMS-rondje opgezet voor een potje darten in 'de Bieb', een café in de buurt van de Haagse paleistuinen. Met Doolaar en Bennie en mijn professionele pijltjes onder het genot van kaasstengels, bitterballen en Palmpjes een paar uur gegooid met Doolaar als grote winnaar. Au, dat doet pijn. Met Bennie daarna Indo gegeten in de Prinsestraat, heerlijk, en de wereldproblematiek en ander leed besproken in café Greve (naar het schijnt tegenwoordig/binnenkort in handen van de eigenaren van mijn oude stamkroeg 'de Sien'). En morgen Gezond Weer Op.

woensdag, januari 03, 2007

rust-in-vrede


colorfull
Originally uploaded by Poortje.
bron: www.nu.nl
---------------------------
TOKIO - De traditionele verorbering van zeer kleverige rijstballetjes rond de nieuwjaarsviering in Japan heeft dit jaar al aan zeker vier Japanners het leven gekost. De O-mochi bleef steken in de keel waardoor ze stikten.

Volgens het Japanse persbureau Kyodo moesten ook zeker veertien mensen naar het ziekenhuis.

Het gevaar van de lekkernij is al jaren bekend, maar toch telt Japan elk jaar enkele O-mochi-doden. Veelal gaat het om oudere mensen die niet of onvoldoende kauwen op de rijst, die overigens ook andere vormen dan een balletje kan hebben.
---------------------------------------------------------------------------

Een kleine anekdote uit eigen doos. Een jaar of 30 geleden inmiddels, ik was nog geen 5, kreeg ik van een vreemde in Venray een snoepje (ik kan me dit niet meer herinneren overigens, en heb het dus uit overlevering). Ondanks de ongetwijfeld goede bedoelingen van de persoon, hoop ik, was dit geen succes: het snoepje bleef in mijn keel steken en mijn moeder heeft mij met snel toegepaste Heimlichgrepen en mijn op mijn kop hangend behoed voor een treurig einde. Waarvoor grote dank uiteraard. Ik houd ook helemaal niet van snoepjes.

dinsdag, januari 02, 2007

1989 Citroën CX 25 GTI Turbo 2


Het lijstje met de goede voornemens heeft zich definitief gevormd. Een kleine selectie:
-Minder drinken.
-Meer sporten en scoren.
-Meer lachen en genieten.
-Meer en beter fotograferen.
-Een Citroen CX kopen. Al minimaal twee jaar lang regelmatig op Internet op zoek, maar geen actie ondernomen. In 2007 moet het er van komen.
-Anderen helpen met hun goede voornemens.
De stand van zaken richting einde van de tweede dag van januari:
-1 januari zeker niet gedronken, de witte bourgogne smaakte echter goed vandaag.
-Naar werk gefietst;)
-Tja, zo'n eerste werkdag.
-Fotocursus begint 2 januari.
-Ticket Spanje geboekt (op zoek naar die nauwelijks gebruikte, goed onderhouden, altijd-in-garage-gestaand-met-alleen-snelweg-kilometers-hebbende, full-option zwarte Citroën CX Prestige Turbo ui 1989 voor 3000 euro. In Maart dus eropaf!
ik lig op schema
(foto van Michiel2005 op www.flickr.com)

maandag, januari 01, 2007

test