zondag, augustus 27, 2006

angst...


St. Mary Church
Originally uploaded by Poortje.

ik wist dat het één dezer dagen of weken zou gebeuren, en vandaag was het zover. Ik liep door de stad op weg naar huis. Het was mooi weer, en ik had net een espressootje gedronken op het Plein. De sfeer was er goed, ik kwam een oude vriend tegen met zjjn vrouw en kindje. Vlakbij huis begonnen drie skateboardmannetjes van een jaar of 15, type quasi-nonchalant, zoontjes van gegoede burgers, te reageren op mijn T-shirt. Op het zwarte T-shirt staat, in gekleurde letters, het woord "Polska": T-shirt door mij gekocht tijdens bezoekje aan Polen enige tijd geleden met Frank. Het begon quasi-vriendelijk met 'Polska', vervolgens 'Polen het land uit'-achtige opmerkingen, en "Nederland is vol", zestien mijoen Nederlanders etc. Het nieuwe racisme zal gericht zijn tegen de voormalig Oost-Europeanen, diegenen die bij ons de klusjes op knappen waar wij geen zin in hadden/hebben. En mijn T-shirt roept dat op, zoals helaas verwacht.

zondag, augustus 20, 2006

Sofitel Senegal


Sofitel Senegal
Originally uploaded by Poortje.

de keuze van een foto bij dit stukje was niet erg groot. Welgeteld 11 foto's heb ik op de valreep vrijdagavond genomen tijdens mijn verblijf in Dakar, Senegal. En daarvan was de helft bewogen, onderbelicht of met verkeerde witbalans. Deze foto laat het mooie Senegal zien en is natuurlijk niet representatief voor het land.

De herinneringen aan de oude kolonisator zijn nog sterk: croissants, franse auto's, en de Franc CFA (gekoppeld inmiddels aan de Euro sinds het verdwijnen van de franse Franc) springen direct in het oog. Toch is er nog een stukje Nederlands historie te vinden: het eiland Gorée. Uit Wikipedia:

"Gorée is een eiland op vier kilometer van Dakar, voor de kust van Senegal. Een tijdlang was dit eiland in het bezit van de Verenigde West-Indische Compagnie, die het naar het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee noemden. Ze bouwden ook 2 forten op het eilandje. Het eiland was van de 16e tot de 19e eeuw een van de centra van de transatlantische slavenhandel. De Nederlanders hebben het eiland eerst verloren aan Engeland, waar ze het van terug veroverden. Maar later kwam het eilandje alsnog in Franse handen. Zij voegden het bij hun kolonie Senegal."

Ik ben er wegens tijdgebrek niet geweest., wellicht tijdens een volgende trip aan Senegal in November. Ik voel ook wel voor een iets langere rugzak-vakantie daar in de winter, om het andere, armere Senegal te leren, waarvan ik alleen vanuit de taxi wat heb kunnen zien.

me and champagne


me and champagne
Originally uploaded by Poortje.

voor de verandering geen foto van het gelukkige bruidspaar waar ik afgelopen zaterdagavond hun verbintenis voor het leven mee vierde, maar van mezelf met een glaasje bubbels. Zaterdagochtend rond 0930 weer op Schiphol, linea recta (via Den Haag weliswaar) naar omgeving Drachten voor het huwelijk van Wido en Meriem. Deze Nederlands-Algerijnse combinatie leverde een mooie dag op: speeches in Frans, Nederlands, Fries, Engels en wat Arabisch, een Algerijnse dominee (die het niet makkelijk heeft in die functie in Algiers), Egyptenaren, Turken, Brazilianen, etc. Ondanks alle voorspellingen perfect weer, op 1 enorme hoos water na. Prima hotel aan het water. Op een lang en gelukkig leven.

zondag, augustus 13, 2006

goed initiatief van fred


Soccer Beach
Originally uploaded by Mistamoni.

Fred was weer 's in het land het weekend, en kreeg voldoende mensen bij elkaar voor een potje strandvoetbal bij Wij. Lekker gebald, totdat iedereen minimaal een snee in z'n voet had van de scherven en/of het glas in het zand. Lekker in de zon nog nabieren.

Nu op TV bij Zomergasten mijn grote vriend Leon de Winter, mijn hele kippenvelgevoel tegen deze man die teveel zendtijd krijgt op televisie wordt weer eens herbevestigd. Hij schrijft (of schreef?) wel mooie boeken.

met dank nog aan de maker van deze foto

goed bezig, en het kan altijd beter

Nederland doet het meest tegen armoede

WASHINGTON - Nederland is relatief de belangrijkste armoedebestrijder in de wereld en is daarmee een plaatsje opgeschoven in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit een lijst die toont in welke mate de 21 rijkste landen in de wereld bijdragen aan de ontwikkeling van arme landen.
De lijst is samengesteld door het Center for Global Development (CGD), een Amerikaanse denktank die zich op armoedebestrijding richt. Rekening is gehouden met het inwoneraantal en omvang van de economie. Onderaan de lijst, die zondag op de CGD-website verscheen, staat net als vorig jaar Japan.

Norm
In de index staat een aantal factoren vermeld, zoals het percentage van het nationaal product dat voor directe ontwikkelingshulp wordt uitgetrokken. De internationale norm is 0,7 procent, maar Nederland zit daar ruim boven. Verder heeft het centrum gekeken naar het ontwikkelingsbeleid ten opzichte van handel, investeringen, migratie, milieu, veiligheid en technologie.

Vooral op het gebied van investeringen, waarbij bijvoorbeeld een Nederlands bedrijf een fabriek opzet in een arm land, doet Nederland het goed. Ook het veiligheidsbeleid, zoals bijdrages aan vredesmissies in conflictgebieden, blijkt een sterk punt van Nederland. Toch schrijft het CGD dat ook Nederland nog beter kan.

bron: nu.nl

woensdag, augustus 09, 2006

wekker


wekker
Originally uploaded by Pimseltown Rebellion.

Morgen vroeg dag, Risma en Sandrijn op de KLM van 07.00 zetten richting topstad Roma. Zij gaan lekker op vakantie, bijna twee weken, Toscane, Roma, heerlijk. Vanavond chez moi gegeten op de Turfmarkt met een flesje roze champagne om die vakantie te vieren, samen met Maurits. Lekker gegeten, al zeg ik het zelf, met fried rice chicken a la Thai, en een rund curry. En een klein biertje bij Harry, waar vreemde dingen gebeurden: de brommer van Leo stond in het café, mijnheer Paisey liep rond met een papieren muts, etc. Tijd om naar huis te gaan. Morgen vroeg dag.

de foto van de wekker is met dank aan één van de honderduizenden amateurfotografen op www.flickr.com.

zondag, augustus 06, 2006

tungurahua


tungurahua
Originally uploaded by Poortje.

De wereld staat her en der in brand. In Ecuador weet de Tungurahua van geen ophouden: 16.000 hectare landbouwgrond is al aangetast, vele dorpen met in totaal 13.000 Andes bewoners al enkele weken ontruimd. En het is nog niet afgelopen. Er zijn minder explosies (van 200 per dag een aantal weken geleden naar 10 de laatste 24 uur), het aantal bevingen neemt daarentegen toe. Deze uitbarsting, in vulkanologische termen, vindt zijn oorsprong in 1999: de vulkaan rommelt dus al zo'n 7 jaar. En men kan niet meer doen dan toekijken.

Ook in Libanon rommelt het. Hier is de mens oorzaak van ongemak en verdriet van anderen. Er lijkt geen einde aan te komen. De wereld kijkt toe. Frank heeft op zijn weblog http://discopolo.blogspot.com/ een mooi stukje geschreven over die brandhaard, met interessante links.

In Den Haag is alles kalm in Huize Weltevree. Hier start het gerommel volgend jaar, met het afbreken van 'de overburen', de Zwarte Madonna. De kogel schijnt door de kerk te zijn en ik ga me maar inschrijven voor één van de nieuwe appartementen in de 125 meter hoge woontoren die klaarblijkelijk tegenover mijn huidige huisje zal verrijzen, als een Toren van Babel, want: If you can't beat them, join them.

Het weekend zit er op, ik ben de Haagse grachtengordel (jawel, die is hier ook) nauwelijks uitgeweest. Vrijdag met Karst en Daan voor Floow biertjes gedronken, en Feest van Sinterklaas;) Zaterdag nuttige zaken gedaan en met broertje beetje Den Haag gezien. 'S Avonds met Bennie en Marije, die hopelijk morgen een handtekening gaan zetten voor verkoop van hun huis, voor de Eeuwige Jachtvelden de zaken op een rijtje gezet.

Vandaag zondag familiedag, geluncht met Pa, Ma, Broer op het Lange Voorhout en Plein, en bij mij stir fried rijst a la Thai gegeten. Op de koffie bij de familie Tuinhout in de Archipel. En net op mijn nieuwe runners een (heel klein) rondje gerend. Zomergastentijd.

woensdag, augustus 02, 2006

wandeling den haag


wandeling den haag
Originally uploaded by Poortje.

Lekker in de regen lopen, een 'rondje Den Haag':
vanaf de Turfmarkt snel om het Malieveld, een koninklijk bezoekje aan Huis te Bosch, de paardenrennen van Duindigt in Wassenaar, een klein stukje Clingendael, sjiek Benoordenhout, nostalgisch Orange aan de Groenhovenstraat, via de Denneweg en Plein weer terug thuis. Anderhalf uur.

dinsdag, augustus 01, 2006

Platte Muyl 'voor het lappie'


Platte Muyl voor het lappie
Originally uploaded by Poortje.

Nog even een fotootje van de Deltaweek van een maand geleden op de Zeeuwse wateren. Om te laten zien dat ik niet alleen aan boord ben om foto's te schieten: ik sta hier zowaar aan het roer, hard bezig om met de weinige wind ons van de vervelende waalfde plaats te zeilen. Hetgeen niet gelukt is. Terecht ook, een schipper met roze shirtje op een platbodem is niet ok.

Vandaag weer gehockeyed: midden in de zomerstop eigenlijk maar op verzoek van de Selectiecommissie van Groen Geel meegespeeld met de selectie voor Heren IV tot en met VI. Voor ons team staat er niets op het spel, we spelen geen selectie maar zijn wel op zoek naar goede vervanging voor de vijf mannen die ons eind vorig seizoen hebben verlaten. Het was weer lekker op het kunstgras, gewonnen, maar wel het dinsdagavondzomervoetbalpotje gemist: keuzes maken. Gezellig geborreld nog met Tieske, Detmer, Karst en Heren IV -aanwinst Wouter.

Voor de niet-zeilers: 'voor het lappie' betekent 'voor de wind' zeilen: de wind in je rug dus alle zeilen wijd uit.

test