dinsdag, november 29, 2005

Genesis (Eduardo Galeano)


Werk van Ecuadoriaan Oswaldo Guayasamin. Beklemmend beeld van onderdrukking.


Mensen hebben de neiging om zaken te verklaren, de één wat meer dan de ander. Feit is dat de wereld er niet eenvoudiger op geworden is, en dat velen door de bomen het bos niet meer zien. Daarom helpt het soms om het ontstaan der dingen eens vanuit een vroeger perspectief te beschouwen. Dat maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. Het eerste deel van Boek 1 (Genesis) uit de Trilogie 'Memory of Fire' van Uruguayaan Eduardo Galeano beschrijft hoe in de pre-Columbus periode de volkeren van Latijns Amerika het ontstaan der dingen een plaats gaven. In het tweede deel van Genesis beschrijft hij aan de hand van talloze korte verhalen in chronologische volgorde de gemeenschappelijke roerige geschiedenis van Latijns Amerika en de Europese ontdekkingsreizigers/veroveraars tussen 1492 en 1700. Boeken 2 en 3 brengen ons terug naar Onze Tijden. Een must-read over dit schitterende continent.

Gelach
"Hangend met zijn poten aan een tak zag de vleermuis een Kayapó strijder aan de rand van de beek staan. De vleermuis wilde de strijder graag als vriend, en liet zich op de schouder van de strijder vallen om deze te omhelzen. Omdat hij de taal van de Kayapó niet sprak, gebaarde hij met zijn poten naar de strijder. Het gebaren van de vleermuis deed de strijder lachen en hoe harder hij lachte, hoe zwakker hij zich voelde. Uiteindelijk lachte hij zo hard dat hij opeens al zijn krachten verloor en het bewustzijn verloor.

Toen dit zijn dorpsgenoten ter ore kwam waren ze woedend. Ze verbrandden een grote hoop droge bladeren in de grot waar de vleermuis woonde en versperden de ingang van zijn natuurlijke huis.

Vervolgens belegden ze een dorpsvergadering. Besloten werd dat lachen voortaan nog slechts toegestaan was voor vrouwen en kinderen."

Voor meer werk van Oswaldo Guayasamin, klik hier

zaterdag, november 26, 2005

idfa


idfa
Originally uploaded by Poortje.
Vrijdagavond wederom richting Amsterdam. In Nederland de drukste avondspits ooit (in km. file zo'n 800-900) dankzij een flinke storm, veel regen maar vooral hagel en sneeuw in het midden en Oosten van het land. Echter, vanuit DH de rustigste trip ooit gehad naar A'dam met sjoof Jean.

Met Bartje, en verlate Bennie, de docu Witte Raven gekeken. Een verhaal over jonge Russen en hun naasten wier leven veranderd is nadat de pubers, veelal uit geldgebrek, zijn gaan dienen in het Russische leger en uitgezonden zijn naar Tsjetsjenië. Tegelijkertijd een protest tegen zinloos oolog voeren en het opofferen van jonge levens.

De tweede film, 'Not just an ugly face', was wat luchtiger van onderwerp: het WK gekkebekkentrekken in een klein plaatsje in het VK. Lachen dus.

Biertje in de Koe, de docus besproken, en nachttreintje met kleine vertraging (bliksem? sneeuw? storm?) terug naar DH en de Burger King. Want probeer in provinsjaal A'dam maar eens wat te eten te vinden in de buurt van CS rond 02.00.

trommelen


DSC_0022
Originally uploaded by Poortje.
Samen met een inspirerende docent slaagt het finance team erin om in 1/2 middag een bescheiden melodietje samen te stellen. Erg leuk. Met rode handjes gaan we vervolgens uit Amsterdam Oost weer richting het veilige centrum voor een borreltje en tapas in de buuurt van DNB. Voor de doorzetters wordt afgesloten in het voormalig vette Herengracht.

woensdag, november 23, 2005

Gezellig met basje in het busje


Gezellig met basje in het busje
Originally uploaded by Poortje.
Op weg naar amsterdam voor team event in de bus van françois: lekker afrikaans trommelen voor beginners.

zondag, november 20, 2005

panorama of Plaats square in the Hague by night

Zondag 20 November. Den Haag staat op scherp. De eenzame fotoamateur, die op een mooie heldere avond op en rond het Binnenhof zijn plaatjes schiet, blijkt
een veiligheidsincident. Eerst een kwartiertje een politie Jeep achter me aan gehad, een beetje onrustig. Eenmaal op het Plein stappen twee vriendelijke heren uit die mij vragen naar mijn doelstellingen. Het identiteitsbewijs geeft, na enige rondvraag per draagbare radiocommunicatie, geen aanleiding tot verdere vragen en ik kan verder met sluitertijden, diafragma en ISO. Wel met de belofte mijn foto's op Internet te zetten voor de heren agent, waarvan akte.

vrijdag, november 18, 2005

zwanemeer


zwanemeer
Originally uploaded by Poortje.
Het Grootste Zwanenmeer ter wereld van het Tschaikoswsky Perm Ballet, na het Bolshoi en Kirov het derde gezelschap uit Rusland, begeleid door het eigen zestig man tellende Tschaikowsky Symfonie Orkest.

woensdag, november 16, 2005

Weer en Wind...


Weer en wind...
Originally uploaded by Poortje.
Deren de mannen van het Vierde niet. Dieter met onwillige hamstring vanuit de dug- out.

maandag, november 14, 2005

test

spui plein in the Hague


spui plein in the Hague
Originally uploaded by Poortje.
Mijn nieuwe fotostatief opent een wereld aan mogelijkheden. Geen bibberende avondfotos meer, of iso 1600 kuren, maar strakke plaatjes met mooie belichting (zei hij zelf). 's Avonds lopen met mijn camera, zelfs in mijn eigen vertrouwde stad, geeft me echter nog niet zo'n lekker gevoel. Het doet me denken aan het moment waarop ik boven Algiers, tijdens een bezoek aan de Notre Dame d'Afrique, even buiten de hekken de sfeer van de daaromheen gelegen volkswijk wilde proeven. En dat iedereen plots geinteresseerd lijkt in de bungelende camera om je nek. Goed opletten dus, ook bij volle maan.

vrijdag, november 11, 2005

vrijmibo


vrijmibo
Originally uploaded by Poortje.
na de guinness een stukje hollandsch trots

Nieuwe test, nu op echt hoge kwaliteit

Kwaliteit geldt niet zo zeer voor de foto zelf natuurlijk

Test foto van nikon via spv naar blog

Idee is om hogere kwaliteit foto (in dit geval laagste van mijn spiegel) te kunnen posten. Dus met digitale spiegelreflex schieten op sd-kaartje, dit kaartje vervolgens in spv en dan via explorer verzenden via orange mail. Daar gaat ie op hoop van zegen.

donderdag, november 10, 2005


Nog een avondfoto, maar nu met (nieuw) statief, en de andere kant op. Voor de Den Haag kenner: het Ministerie van VROM (Wit) en een gebouw dat in de verte de sloopkogel al enige tijd ziet hangen, onze Zwarte Madonna. Amen.
Posted by Picasa

woensdag, november 09, 2005

Le cactus est arrivé


Le cactus est arrivé
Originally uploaded by Poortje.
Symbolisch en low maintenance cadeau van mijn afdeling ter gelegenheid van mijn nieuwe huisje. Dank. It aint over yet.

dinsdag, november 08, 2005

vrijdag, november 04, 2005

test